2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2022. január 14. péntek • 09:32

Többet tankolnak az autósok az árplafon után

A Magyar Ásványolaj Szövetség már ki is jött a friss számokkal.

Többet tankoltak a magyarok a hatósági árnak köszönhetően - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjainak értékesítési adataiból, amit a Világgazdaság tett közzé.

Az értékesítés szerkezete viszont némileg átalakult. Ami biztos, hogy összességében 5,4 százalékkal több üzemanyagot adtak el. Az idei növekedés egyik fő oka Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára szerint az, hogy november 15-től literenként legfeljebb 480 forint lehet a normál minőségű üzemanyag ára. A lakosság ekkortól bátrabban tankolt, amit jól mutat, hogy a MÁSZ decemberi értékesítése éves alapon 17 százalékkal nőtt.

Fotó: MTI

Ami a szerkezetváltást illeti, a vevők egy része elfordult a drága prémiumbenzintől, amelynek forgalma éveken át töretlenül nőtt: 2021-ben 4,7 százalékkal kevesebbet vásároltak belőle, mint 2020-ban - erre a termékkörre azonban nem vonatkozott az árplafon.

A gázolajeladások 6,6 százalékos növekedésében viszont nem érződött a „normál–prémium” ellentéte, mert – mint Grád Ottó rámutatott –, itt kisebb a normál és a prémium termék ára közötti különbség.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.