2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2016. június 09. csütörtök • 08:39

Többségében román élelmiszerek a román hipermarketek polcain

Törvénymódosítással kötelezi több román élelmiszer forgalmazására a bukaresti parlament a hipermarketeket. Az üzletláncok közleményben tiltakoznak, az elemzők kétségesnek tartják az új jogszabályt.

A román képviselőházban ügydöntő szavazás volt a tervezetről, amelyet tavaly novemberben a szenátus még elutasított. Az indítvány arra kötelezi a 2 millió eurónál magasabb árbevételt elérő üzletláncokat, hogy a friss termékeik 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül vásárolják meg. Az indítványt kezdeményezők lényegében azt akarták, hogy több román termék kerüljön az áruházak polcaira, s ezzel támogassák a helyi termelőket.

Az indítvány szerint a húsárun fel kell tüntetni a származási országot, a feldolgozott hústermékeken pedig a Romániából származó nyersanyag arányát. Az előírásokat megszegő hipermarketekre 100 ezertől (mintegy 7 millió forint) 150 ezer lejig terjedő bírságot róhatnak ki.

A nagy üzletláncok érdekeit védő egyesület közleményben tiltakozott az indítvány ellen, amelyet igazságtalannak tart. Úgy vélik, hogy a jogszabály-módosítás elfogadása elsősorban a fogyasztók érdekeit sérti, mert fennáll annak a veszélye, hogy az új szabályok miatt drágulnak az élelmiszerek. Korábban gazdasági elemzők is kétségüket fejezték ki a kezdeményezés helyességével kapcsolatban, mert úgy vélik, hogy a román termelők nem tudják ellátni a belföldi kereslet több mint felét.

A jogszabályt az államelnöknek kell még aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

agrotrend.hu / MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.