2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2021. január 22. péntek • 13:19

Tolnában már fejtik a bort

A szőlőültetvényekben a fagyos napok miatt átmenetileg leállt a kinti munka, nem metszenek a gazdák, de a pincékben a borokkal annál több a tennivaló. Most van a fejtések, derítések ideje, a már elkészült friss borok palackozása, és az új bortörvénnyel való ismerkedés időszaka.

Télen sem pihennek a borászok, így január közepén van a borfejtések ideje. Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, a tapasztalata az, hogy nehezen megy a tisztulás a boroknál. Ennek oka, hogy magas beltartalmi értékkel rendelkeznek az idei nedűk, vagyis magas cukorfokkal, extrakttal kerültek a tartályokba. A letisztulás emiatt a szokottnál lassabban halad - írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

Fejtések előtt az a legjobb megoldás, ha a gazda mintát visz a laborba, ahol próbaderítéssel pontosan beállítják, hogy mennyi derítőszert kell hozzáadni. Akinek erre nincs lehetősége – jellemzően a kisebb borászatoknál – ott a száz liternyi borba 5–15 grammnyi derítőszert szoktak tenni, a tapasztalatok alapján, de pontos mennyiséget a laboratóriumi mérés után kap a borász, hangsúlyozta Módos Ernő. A derítés után 8–12 nappal lehet a fejtést megkezdeni, durvább lapszűrővel.

A hideg, plusz 10 fok alatti pincékben nehezebben ülepedik a bor, ilyenkor őrizni kell a pince melegét. A savtartalomra is oda kell figyelni, tanácsolta a szakember. A már említett magas beltartalmi értékek miatt magasabbak a savak. A 8-9-es savat már tompítani kell, ehhez többféle készítmény van a szakboltokban.

Az új borok színe kiváló, kénnel viszont bátrabban lehet bánni. A szabadkén értéke legalább érje el a vörös fajtáknál a 35–40, míg a fehéreknél a 40 milliliteres dózist. A derítést mindenképpen célszerű kombinálni a kénezéssel.

Vesztergombi Csaba szekszárdi borász szerint is most van itt a fejtések és a kénszintek ellenőrzésének az ideje. Emellett náluk folyik a rozé borok, illetve a könnyű fehér borok palackozása is. A szőlőmetszést náluk is elkezdték, de a beköszöntött kemény hideg miatt az elmúlt napokban leálltak a kinti munkákkal. A téli hónapokban – amikor az időjárás engedi – javítják az ültetvény körüli kerítést, takarítják a rézsűket. Mindig akad munka, mindegy milyen évszak van, tette hozzá Vesztergombi Csaba.

Több borászt is megkérdeztünk a megyében, mennyire ismerik a már hatályos új bortörvényt. A válaszokból az derült ki, hogy egyelőre nem nagyon. Ez egy harminc oldalas anyag, melyhez különféle határozatok, rendeletek tartoznak, melyek a részleteket határozzák meg. A borászok azt remélik, hogy valóban egyszerűsödik majd ezzel a munkájuk, ahogy azt a törvény ígéri.

A borkészletre vonatkozó származási igazolásokat január 15-ig kellett kikérni a hegyközségtől. Változás az is, hogy elektronikus úton kell majd kitölteni a pincekönyvet, de ennek részleteiről keveset tudnak az általunk megkérdezett borászok. Volt aki azt hallotta, hogy a forgalomba hozott borok literje után egy forintot kell fizetnie minden borásznak, az így begyűlt pénzből népszerűsítik a hazai borokat. Az biztos, a törvény rugalmasan kezeli az első évet, amíg beleszoknak az érintett borászok.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.