2020.03.30., hétfő , Zalán

Hírek

2018. szeptember 10. hétfő • 17:27

Törekedni kell a hatékonyságra a vidékfejlesztés során

A Vidékfejlesztési Program kifizetési igényeinek jelentős részét már elbírálták.

A beruházási és vidékfejlesztési intézkedésekre eddig közel 11 ezer támogatói okiratot adott már ki a Magyar Államkincstár - derült ki a Kincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös tájékoztató sorozatának pápai eseményén - olvasható a Kamara oldalán.


Győrffy Balázs: a VP forrásait minél hatékonyabban kell felhasználni - fotó: Lévai Zsolt/NAK

A tájékoztató fórumsorozatot a Vidékfejlesztési Program (VP) kifizetési kérelmeinek igénylése miatt szervezett meg szeptemberi napokra a NAK és a Kincstár. Az érdeklődők magas száma legalábbis erre utal:

több városban ugyanis az előzetesen várthoz képest jóval többen jelezték részvételi szándékukat, így a meghirdetett kezdési időpontok előtt új, nagyobb befogadóképességű termeket kellett keresniük a kamara munkatársainak.

A pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium Középiskola tágas aulájában először Győrffy Balázs, a NAK elnöke adott egy "gyorsmérleget" a VP-ről.

A 2014 és 2020 közötti VP 71 meghirdetett felhívásból 49 már le is zárult, ezek keretösszege közel 1100 milliárd forint (a program teljes kerete 1300 milliárd forint).

Jelenleg 22 felhívás nyitott, mintegy 285 milliárd forintos keretösszeggel. Idáig összesen 240 ezer kérelem elbírálása történt meg, amelyek közül mintegy 174 ezer részesült támogatásban (Ez azt jelenti, hogy a jogosult kérelmek 74%-a nyert.) A VP keretében eddig mintegy 290 milliárd forint vidékfejlesztési forrás kifizetése történt meg.

- A magyar agrárium jövője szempontjából létfontosságú, hogy a Vidékfejlesztési Program forrásait minél hatékonyabban fel tudjuk használni. Ebben komoly feladat hárult és hárul ma is a NAK

- jegyezte meg Győrffy Balázs.

A pápai tájékoztató, mintahogyan a további állomások fórumai, a beruházási és vidékfejlesztési pályázatokban érdekelteknek szól. Matuska Sándor, a Kincstár főosztályvezető-helyettese pedig az előlegfizetési, időközi kifizetési és záró kifizetési igényléssel kapcsolatos „gyorsmérleget” ismertette.

A beruházási és vidékfejlesztési intézkedésekre eddig közel 11 ezer támogatói okiratot adtak, az érintettek ezek alapján kezdhették meg projektjeiket. Ám a pályázat beadása és a megvalósítás elkezdése között változhatott a piaci környezet, így voltak, akiknek módosítani kellett az eredeti terveken.

Erről viszont változásbejelentést kell benyújtani a Kincstárhoz.

Minden egyes változást külön kell megvizsgálni a Kincstárnak és mindegyikről külön döntést kell hoznia, új támogatói okiratot kiadnia. Matuska szerint ezt azért lényeges, mert a jóváhagyások (vagy elutasítások) után lehet csak az előlegfizetési és kifizetési kérelmeket elbírálni.

Eddig több mint 12 ezer módosítási kérelem érkezett, ebből mintegy 1000 darab vizsgálata van vissza, miközben folyamatosan érkeznek a MÁK-hoz az újabb változásbejelentések is.

A fórumokról bővebben a NAK oldalán olvashatnak.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.