2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Hírek

2021. február 01. hétfő • 09:53

Történelmi jelentőségű fejlesztés előtt áll a magyar vidék

A magyar vidék fejlesztésére 2027-ig a közös agrárpolitika (KAP) uniós és hazai forrásai révén 7537 milliárd forint érkezik. Az egyedülállóan magas mértékű támogatás történelmi lehetőség a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidéki települések erősítésére.

A kormány döntése szerint a vidékfejlesztési források 25 százalékának átcsoportosításával, a termelők a következő években is megkapják a KAP első pillérét alkotó közvetlen támogatásokat - írja a hirado.hu.

A mostani területalapú támogatás és zöldítés egybeolvadva egy új területalapú támogatási formában realizálódik 2023-tól. Azzal számolhatnak a gazdálkodóink, hogy a termeléshez kötött támogatásokat, a kisgazdaságok egyszerűsített átalánytámogatását vagy éppen a fiatal gazdálkodók emelt szintű támogatását az első pillérből ugyanúgy biztosítani tudjuk” – mondta Feldman Zsolt államtitkár az M1 Magyar gazda című műsorában.

Hozzátette, a két pillér együttesen adja ki a több mint 7500 milliárd forintot, amivel gazdálkodhat a hazai agrárium, élelmiszer-gazdaság és a magyar vidék. A KAP második pillérét jelentő vidékfejlesztési források összege 4265 milliárd forint, ami a jelenlegi háromszorosa lesz. A kormány ugyanis az Európai Unió által megengedett legmagasabb, 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a támogatásokhoz. Ez egyedülálló az unióban.

Fotó: Store Insider

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, releváns agrárgazdasággal bíró országoknál 50 százalék volt a plafon, amit eddig alkalmaztak. Fölé nem ment senki, ha pedig mégis, akkor csak olyan kicsi ország, ami agrárgazdasági szempontból nem releváns. „Ez jól mutatja azt a fajta elkötelezettséget, amit a magyar kormány érez a magyar vidék vonatkozásában” – hangsúlyozta.

Hazánk és a V4 többi országa az uniós tárgyalásokon kiharcolta, hogy 2021 és 22 átmeneti időszak legyen, azaz a gazdák az előző KAP szabályai szerint, de már az új ciklus forrásaiból jutnak támogatáshoz. Az Agrárminisztérium már idén új vidékfejlesztési pályázatokat hirdet meg.

A kormány által biztosított nemzeti kiegészítést is fel tudják használni a jelenlegi formában. Ez azt jelenti, hogy csak a vidékfejlesztési pályázatokon 1570 milliárd forintot biztosítunk erre a két évre. Ezeket a pályázatokat folyamatosan írjuk ki” – magyarázta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. Az előző évek jogszabályváltozásai és kormányzati intézkedései a szakemberek szerint kellőképpen megalapozták az ágazat megújulását.

Mint például a birtokrendezés, a vízgazdálkodással kapcsolatos fejlesztés, az élelmiszeripari fejlesztések teljes sora, a precíziós gazdálkodás, a Digitális agrárstratégia és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara teljes körű szervezettsége, a tudásbázistól az információs bázisig  – részletezte.

A több mint 7500 milliárd forint óriási lehetőség a magyar agrárvállalkozások versenyképességének növelésére. A vidéki életminőségre is hangsúlyt kell helyezni. „A környezetvédelmi szempontok a közös agrárpolitikában egyre hangsúlyosabban jelennek meg, ezekre is tudnunk kell válaszolni. Ez az összeg akkora volumenű, hogy minden célt képes kielégíteni, és még bőségesen marad arra, hogy az agrárgazdaságot egy olyan dinamikával lássa el, ami valóban képes bennünket a bezzeg országok közé helyezni” – tette hozzá Győrffy Balázs.

Az agrárium a magyar gazdaság stratégiai jelentőségű ágazata, fejlődése az egész nemzetgazdaság javát szolgálja.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.