2023.01.29., vasárnap , Adél

Hírek

2020. november 23. hétfő • 12:10

Tovább növekszik a levágatlan sertések száma Németországban

A koronavírus miatt még mindig hiányzó vágóhídi kapacitások és az országban szeptember elején megjelent afrikai sertéspestis (ASP) miatt november elején már 570.000 sertés várt levágásra Német­országban, ami jelentős túltermelés. A helyzet hétről hétre romlik, a Sertéstartók Érdekvédelmi Szövetsége (ISN) szerint karácsony és újév idejére egymillióra nőhet a levágatlan sertések száma az országban. Az afrikai sertéspestisen túl a helyzetet az is nehezíti, hogy októberben újabb vágóhídi kapacitások estek ki az ismét fellángoló humán koronavírus-fertőzések miatt.

Az ISN számításai szerint november első napjaira 570.000 sertés torlódott fel a németországi vágóhidak (képzeletbeli) kapui előtt, és hetente 30.000 és 60.000 közötti vágásérett egyeddel nő ez a mennyiség, amely október elején még „csak” 400.000 volt. Az érdekképviselet előrejelzése szerint karácsonyra egymillió fölé emelkedhet a vágásra váró sertések száma, mivel a kieső ünnepnapok miatt szintén kevesebb vágóhídi kapacitás áll majd rendelkezésre az egyébként is szűkös kínálatból. Eközben már november elején is kérdéses volt, hogy egyáltalán hol fér még el az istállókban ennyi plusz állat. A gazdák sokhelyütt kétségbeesettek, és az istállók  zsúfoltsága komoly állatvédelmi problémákat is felvet.

fotó: pixabay.com

HETENTE MÉG MINDIG 40.000 VÁGÁS ESIK KI CSAK A TÖNNIES EGYIK TELEPHELYÉN.

MÁR MEGINT A TÖNNIES
A túltermelés fő oka, hogy Németország legnagyobb vágóhídja, a rheda-wiedenbrücki Tönnies-üzem még mindig nem dolgozik teljes kapacitáson. Az ISN szerint a sertéstúlkínálat kialakulásának kezdete pontosan arra az időszakra datálódik, amikor a tömeges dolgozói koronavírus-fertőzések miatt júliusban két teljes hétre be kellett zárni az üzemet. A termelés azóta sem állt vissza a korábbi szintre, mindössze 70-75 százalékos kihasználtsággal folyik a vágás és a húsfeldolgozás, ami heti szinten 40 ezer vágás kiesését jelenti. A sertéstartók szerint a koronavírus már nem indokolja a vágási kapacitások korlátozását, mert – ahogyan az szerintük számos másik szövetségi államban bebizonyosodott – megoldható a vágás kiterjesztése, a több műszak bevezetése úgy is, hogy közben mindenki betartja a koronavírus terjedését megakadályozni hivatott óvintézkedéseket.

A KEVESEBB MOST INKÁBB TÖBB, JOBB ÓVATOSNAK LENNI
A Tönnies, amely idén nyáron története legnagyobb vesszőfutásán van túl az üzemeiben kitört tömeges koronavírus-megbetegedések miatt, valószínűleg biztonsági játékos ebből a szempontból, és a Németországban ismét rohamosan növekvő koronavírus-fertőzések okán nem akar felesleges kockázatot vállalni a termelés átalakításával. Már csak azért sem, mert a Tönnieshez tartozó Weidemark Södelben (Alsó-Szászország) található üzemében októberben több tucat koronavírusos alkalmazottat találtak, és a hatóság határozatot hozott arról, hogy 22 napra bezáratják a telephelyet. A Tönnies végül megegyezett a hatóságokkal arról, hogy csökkentett kapacitással és fokozott óvintézkedések mellett tovább működhet az üzem. A cikk folytatása a MÁL novemberi számában.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.