2021.01.24., vasárnap , Timót

Hírek

2020. április 02. csütörtök • 15:42

Tovább romlott az intenzív halgazdaságok helyzete

A koronavírus-járvány kapcsán a piacok beszűkülése erősen érinti a hazai halászati és akvakultúra-ágazatot is. Április eleji helyzetelemzés.

Az utóbbi napokban az intenzív halgazdaságok helyzete tovább romlott. A romániai export folyamatosan csökken, a közétkeztetés, valamint a HORECA szektor minimális fogyasztásával a felvevőpiacok jóformán megszűntek. A kiskereskedelemben is jelentős visszaesés tapasztalható, sok üzletben bezárták a halpultokat, és nincs rendelés, még a fogyasztóknak történő közvetlen értékesítés (mozgóárusítás) is leállt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Az intenzív gazdaságokban a kereslet visszaesése és az import halliszt, szója behozatali nehézségeknek köszönhető takarmányellátás-bizonytalanság miatt a takarmányozást visszavették 30-40 százalékkal, napról napra milliós károkat jelent ez a gazdálkodóknak.

A helyzetet a munkavállalók esetleges megbetegedése tovább tudja súlyosbítani, ennek hatásait mérsékelő megoldást jelenthet, több, egymást váltó csoport kialakítása, ahol az egyes csoportok tagjai mindig együtt vannak a telepen, és a csoportok között nincs átjárás.

A termelési technológiából adódóan nagy gondot jelent – a felhalmozódott friss, illetve fagyasztott készletek miatt – a vágások csúszása, valamint az ennek következtében feltorlódó egymást követő korcsoportok elhelyezése, kényszer-túltartása.

Ezáltal romlanak a fajlagos termelési mutatók (csökken a súlygyarapodás, takarmányértékesítés, nő az elhullás, technológiai veszteség stb.), végső soron pedig a jövedelmezőség. 

Mindezek miatt az érintetteknek érdemes fontolóra venni az állományok észszerű csökkentését, mert a piacok beszűkülése és a jövőbeli értékesítési bizonytalanságok miatt a folyamatos takarmányozás veszteséget termel.

A helyzet kezeléséhez továbbá értékesítési és tárolási lehetőségekre van szükség. A károk minimalizálása érdekében az etetett takarmányok mennyiségének észszerű csökkentése is megfontolandó.

A hazai halfogyasztás 2018-ban 6,7 kilogramm volt, amely az európai átlaghoz képest (25 kg/fő), nagyon alacsony, sőt évek óta ezzel az értékkel a tagországok sereghajtói vagyunk. Más európai, tengeri halászattal nem rendelkező országok is jóval előrébb járnak a halfogyasztásban.

(A helyzetelemző anyag a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) együttműködésével készült.)

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.