2021.10.23., szombat , Gyöngyi

Hírek

2017. június 28. szerda • 08:32

Továbbképzik a külhoni magyar falugazdászokat

A külhoni falugazdász hálózat egyre több gazdának nyújt segítséget abban, hogy a termeléshez nélkülözhetetlen szakmai és pénzügyi támogatáshoz hozzájussanak. Fontos, hogy a külhoni magyar érdekképviseletek és gazdálkodók is naprakész információkkal rendelkezzenek a pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról.

Külhoni magyar gazdaszervezetek képviselőinek és falugazdászainak tartottak szakmai továbbképzést Alcsútdobozon. Az eseményt a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága együttműködésében immár második éve rendezték meg, a Kárpát-medencei falugazdász program újabb állomásaként – tájékoztatott közleményében az agrártárca.

Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára megnyitójában kiemelte: a külhoni falugazdász hálózat kialakítása és legalább középtávú működtetése alapvető szükséglete a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó magyar gazdálkodóknak, hiszen a hálózat egyre több gazdának nyújt segítséget abban, hogy a mai mezőgazdasági termeléshez nélkülözhetetlen szakmai és pénzügyi támogatáshoz hozzájussanak. Ehhez szervesen kapcsolódik a külhoni szakemberek tudásának gyarapítása és folyamatos továbbképzése. Mint mondta, rendkívül fontos, hogy az anyaországi agrártevékenységben érdekelt szereplőkhöz hasonlóan a külhoni magyar érdekképviseletek és gazdálkodók is naprakész információkkal rendelkezzenek a különböző pályázati, illetve egyéb támogatási lehetőségekről, jogszabályi változásokról.

A szaktárca helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a falugazdász hálózat működtetésére nyújtott minden egyes forint olyan befektetés, amelynek multiplikatív hatása van. A falugazdászok segítségével megpályázott és sikeresen elnyert EU-s, illetve nemzeti támogatások növekedésével a magyar agrárvállalkozások további fejlesztésére nyílik lehetőség, amely munkahelyeket teremt, és ezáltal a szülőföldön való megmaradást segíti. Az agrártárca elkötelezett a program folyamatos működtetése mellett.

Grezsa István kormánybiztos hozzászólásában üdvözölte az egész Kárpát-medencére kiterjedő képzési programot. Meglátása szerint nagyban meghatározza a magyarság jövőjét, hogy képesek vagyunk-e megtartani a hagyományos vidéki életformát, amely mindig is jellemezte a Kárpát-medencét. Kiemelte, hogy a 2010-ben kezdődő szemléletváltás eredményeként a nemzetpolitika immár a gazdaságfejlesztést helyezte a középpontba, hogy minden magyar állampolgár, éljen bár a Székelyföldön, vagy éppen a délvidéki szórványban, boldogulhasson szülőföldjén.

A résztvevők a szakmai nap során bepillantást nyertek az anyaországi rendszer működésébe, megismerkedtek a magyarországi falugazdászok szaktanácsadási feladataival, valamint megvitatták az elmúlt egy év tapasztalatait, az eddig elért eredményeket, továbbá meghatározták a jövőbeni irányokat.

agrotrend.hu / FM  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.