2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Hírek

2016. június 06. hétfő • 11:57

Továbbra is fontos a nemzetközi vetőmag kereskedelem ösztönzése

Becslések szerint a világ vetőmag piaca 2020-ra 92 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le, s az ágazat egyre nagyobb szerepet tölt be a világgazdaságban. A következő években kulcskérdés lesz, hogy a népesség növekedésével egyenesen arányosan növekvő élelmiszerigényekhez az élelmiszerlánc első elemeként megjelenő vetőmag szektor miként tud alternatívát biztosítani.

Az uruguayi Punta Del Este adott otthont a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) idei világkongresszusának. A magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács képviselői a következő évi kongresszus házigazdájaként a dél-amerikai városban vették át az ISF zászlaját, s ezzel megkezdődött a visszaszámlálás a 2017. május 22-24. között rendezendő budapesti világrendezvényre, amelynek fő helyszíne a Hungexpo lesz. A becslések szerint kétezer szakember érkezik a magyar fővárosba.

Az idei rendezvénynek Dél-Amerika második legkisebb területű, de erős agrárgazdasággal rendelkező országa, Uruguay adott otthont. A Vetőmag Szövetséget Polgár Gábor ügyvezető igazgató és Pavelka Árpád, a jövő évi kongresszus szervezőbizottságának elnöke képviselte.

Mint Polgár Gábor elmondta: magyar szempontból az idei kongresszus egyik legfontosabb momentuma az volt, amikor az ISF elnöke Álvaro Eyzaguirre átadta a Nemzetközi Vetőmag Szövetség zászlaját Pavelka Árpádnak, aki köszöntötte a megjelent vendégeket és meginvitálta őket a 2017-es budapesti ISF világrendezvényre. A konferencián magyar pavilon is fogadta a látogatókat, akik jelentős érdeklődést tanúsítottak a magyar főváros és a vetőmag helyzetünk iránt.

Az idei rendezvény szakmai tematikájának középpontjában fontos ágazati kérdések álltak. Becslések szerint a világ vetőmag piaca 2020-ra 92 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le, s az ágazat egyre nagyobb szerepet tölt be a világgazdaságban.

Alvaro Eyzaguirre, az ISF elnöke nyitóelőadásában kifejtette: a következő években kulcskérdés lesz, hogy a népesség növekedésével egyenesen arányosan növekvő élelmiszerigényekhez az élelmiszerlánc első elemeként megjelenő vetőmag szektor miként tud alternatívát biztosítani. A különösen az ázsiai országokból érkező igényekhez innovatív növénynemesítés, hatékony globális kereskedelmi csatornák, magas szintű élelmiszerbiztonsági feltételek kellenek.

Az előadók arról is beszámoltak, hogy továbbra is elsődleges cél a nemzetközi vetőmag kereskedelem ösztönzése, az adminisztratív akadályok lebontása, a vetőmag szabályozások egyszerűsítése és egységesítése. Érdekes és informatív előadásban mutatták be a keresztféléves vetőmag előállítás piaci szerepét és jelentőségét, amelyet nemcsak az észak-amerikai, hanem az ázsiai és európai nemesítők és fajtatulajdonosok is évről-évre növekvő mértékben vesznek igénybe. A plenáris üléseken kiemelt szerepet kapott az élelmiszer termelés növelésének igényéhez kapcsolódó nemesítési célok, és eszközök számbavétele. Hangsúlyos volt a dél-amerikai kontinens egyik legjelentősebb mezőgazdasági termékének, a szójának a termelési és vetőmag kereskedelmi helyzetének globális elemzése.

Polgár Gábor elmondta: a 2017-es ISF világkongresszust május 22-24. között rendezik Budapesten. Az ágazat legjelentősebb rendezvényét több kísérőprogram egészíti majd ki, de a fő helyszíne a Hungexpo területén lesz. Az idei uruguay-i konferenciára 1100 szakember érkezett, a jövő évire a számuk az előzetes adatok szerint megközelítheti a kétezret. Az Európában rendezett események hagyományosan több érdeklődőt vonzanak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.