2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2021. január 02. szombat • 12:58

Továbbra is várja látogatóit a nemzeti park

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szabadon látogatható tanösvényei és megfigyelőtornyai télen is várják a látogatókat. A jövő évre készülve pedig három megfigyelőtornyuk és egy tanösvényük felújítása fejeződött be – adta hírül a nemzeti park.

Elmondták, a Vésztő és Szeghalom közötti út közelében található toronyból vendégeik számára szép kilátás nyílik a Mágor-pusztára. A terület jelentőségét a Kis-Sárrét hajdani vízi világának maradványai, majd a folyószabályozást követő másodlagosan kialakult szikes puszta növény- és állatvilága adja.

fotó: pxhere.com

A pusztai tanösvény alig több mint fél kilométeres útvonalán megismerhetik az érdeklődők a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékeit. Útvonala egyaránt vezet vizes és pusztai élőhelyek mellett, a Holt-Sebes-Körös mentén haladva pedig számos vízi és vízhez kötődő fajt figyelhetünk meg. Ilyen például a vízfelszínt néhol teljesen befedő apró békalencse vagy a rucaöröm. A holtágon előfordul még a fokozottan védett vidra, valamint récék és gémfélék is.

Az igazgatóságtól megtudtuk, a Kardoskúti Fehértó részterület a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legértékesebb élőhelye. A természetes úton kialakult szikes tó nemzetközi jelentőségű pihenő- és táplálkozóhelye a vonulások idején itt megszálló több tízezer különböző madárnak. A Fehér-tó és környezete ezért is fokozottan védett terület. 

Az itt fellelhető természeti értékek felfedezését a Kardoskút és Hódmezővásárhely közötti út mellett felállított két megfigyelőtorony segíti, melyekből kettő újult meg most. Ezekből lehetőség nyílik a terület páratlan természeti értékeinek és madárvilágának megfigyelésére az élővilág zavarása nélkül.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.