2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2021. január 18. hétfő • 14:57

Türelmi időt kaptak a fúrt kutak tulajdonosai

A kormány kútamnesztiát hirdetett a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra: a bejelentésük újabb három évig szankciómentes.

Megjelent a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása. Dr. Nagy István agrárminiszter szerint a szaktárca célja, hogy a gazdák a csökkenő csapadékmennyiség mellett is javítani tudják mezőgazdasági termelésük hatékonyságát. Az Agrárminisztérium becslései alapján akár százezerre is tehető az engedély nélkül üzemelő öntöző kutak száma. Ez komoly kockázatot jelent, mert a nem megfelelően kialakított kutak veszélyeztetik a felszín alatti vízadó réteg tisztaságát. Rajtuk keresztül növényvédő szerek vagy műtrágya és szerves trágya szennyezheti a felszín alatti vízkészletet. Ivóvízellátásunk több mint 95 százalékban felszín alatti vizekből történik. A agrártárca igyekszik harmonizálni a korunkban egyre inkább jelentkező ütközést a gazdasági és a környezetvédelmi szempontok között - írja a heol.hu.

fotó: pxhere.com

Jelen szabályozás szerint, ha a talajvízkészlet fúrt kútból történő felhasználása az évi ötszáz köbmétert nem haladja meg, és csak háztartási és ivóvízigény kielégítésére szolgál, akkor a kút létesítését, fennmaradását a település jegyzője engedélyezi. Dr. Szabó Anikó, Kál jegyzője elmondta, hogy 1992. február 15-től az ásott és a fúrt kutak engedélykötelessé váltak. A közmeghallgatásokon is élénk érdeklődés kíséri a témát.

– Szórólapokon és a község weboldalán tájékoztatjuk a lakosságot. A több mint ezerkétszáz ingatlant számláló községünkben az utóbbi időben mégis alig öten kértek kútfennmaradási engedélyt. Az eljárás illetékmentes, de a kútfúráshoz, miniszteri rendelet szerint, képesítés kell. Vállalkozótól függően a költség akár 150 ezer forintra is rúghat. Ez riaszthat vissza sokakat a bejelentéstől – vélte dr. Szabó Anikó.

Öntözési célú esetekben a katasztrófavédelem a vízügyi hatóság a Nemzeti Földügyi Központ országos illetékessége mellett. Megyénkben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a területi hatóság, részükről Dojcsák Dávid tűzoltó százados, szóvivő tájékoztatta lapunkat.

– A vízjogi engedély iránti kérelem 2023. december 31-ig mentes az igazgatási szolgáltatási díj alól – részletezte Dojcsák Dávid, – Az engedéllyel rendelkező kutak négyfokozatú felügyeleti kategóriába tartoznak, ez határozza meg, hogy milyen gyakran ellenőrizzük azokat. Ha engedéllyel nem rendelkező kútról szerzünk tudomást, akkor intézkedünk a kút jogszerűsítése vagy az eredeti állapot helyreállítása érdekében. Jogellenes állapot esetén vízgazdálkodási bírságot szabunk ki, de ha az ügyfél a szükséges vízjogi engedélyt beszerzi 2023 végéig, mentesül a bírság megfizetése alól – összegezte Dojcsák Dávid.

A klímaváltozás következtében az élethez nélkülözhetetlen víz egyre szűkösebb erőforrás, viszont a gazdálkodók részéről is jogos az igény fokozott öntözésre az aszálykárok csökkentésére. A egyén felelőssége egyre jobban nő a megfelelő vízhasználat kérdésében. Eljöhet az idő, az éghajlat változása okán lehet, nem is sokára, amikor a jogalkotó számára a víz védelme válik elsődlegessé a gazdasági szükségletekkel szemben. Akkor, aki a kútamnesztia végéig sem élt a szankciómentes bejelentés lehetőségével, akár bajba is kerülhet.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.