2022.06.25., szombat , Vilmos

Hírek

2016. március 05. szombat • 13:55

Turi-Kovács: a földprogram hosszú távú megoldást jelenthet a magyar falvaknak

A jelenlegi földprogram hosszú távon megoldást jelenthet a magyar falvaknak - közölte Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) elnöke szombati sajtótájékoztatóján.

A fideszes országgyűlési képviselő - aki a tavaly elkezdett országos megyejárása keretében érkezett Hajdú-Biharba - azt mondta, céljuk a megye széthullott kisgazda szervezeteinek újjáélesztése.

Támogatják a kormányfő által kezdeményezett népszavazást, a kötelező betelepítés elleni kvótareferendumot, hiszen "a nép hangját időnként meg kell jeleníteni" - közölte.

Úgy tűnik, a visegrádi négyeken (V4) kívül a többi EU-tagállam belenyugodott a kvótába, ezért kell a nép támogatását megnyerni, és megkérdezni nyolcmillió embert - emelte ki Turi-Kovács Béla. A polgári kisgazdák vállalták a mozgósítást a népszavazásra, amelynek sem alkotmányos, sem nemzetközi akadálya nincs - jelentette ki.

A jelenlegi földprogramról szólva azt mondta, hogy a tartós haszonbérbe adást támogatták, ám a haszonbérbe adott földek eladását nem. A három hektár körüli földek eladásával egyetértenek, de a nagy, összefüggő területeket meg kell tartani, sőt gyarapítani, majd a kistelepülések hasznára fordítani - tette hozzá.

Turi-Kovács Béla szerint a földeladásokból befolyt összeget termőföld vásárlására kell fordítani, amivel a szociális szövetkezeteket hozhatják helyzetbe, megmentve ezáltal az elszegényedett falvak népességét.

 A KPE elnöke szorgalmazta a mezőgazdasági alapismeretek oktatásának bevezetését az általános iskola felső tagozatában, majd végzés után ingyenes vizsga letételének lehetőségét azoknak, akik földműveléssel szándékoznak foglalkozni.

agrotrend.hu / mti

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.