2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. szeptember 25. vasárnap • 11:08

Tűzifa-kisokos: mennyi egy erdei köbméter?

Azt már szinte mindenki tudja, hogy 10 erdei köbmétert lehet kedvezményes áron vásárolni, de mi is ez a mértékegység?

Szeptember elindult a hatósági áras tűzifaprogram, aminek értelmében háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben lehet kedvezményes áron tüzelőt vásárolni az ország 152 értékesítési pontján. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

Fotó: pixabay.com

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. A Pénzcentrum kiszámolta, pontosan mennyi fát lehet venni és mennyiért.

Az erdei köbméter tűzifa egységesen 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszúságú feldolgozatlan farönkökből rakott 1,7 méter magasságú farakás.

Egy ömlesztett köbméter fa 5-7 mázsának felel meg, fafajtától és nedvességtől függően. Az erdei köbméter fát nem lehet pontosan mázsába váltani, mert épp azért mérik köbméterben, hogy súlytól függetlenül meghatározzák a mennyiséget. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 forint
  • Lágylombos: 19 000 forint
  • Fenyő: 19 000 forint

Tavaly ilyenkor 3600 forintba került egy mázsa hasított tűzifa, ami most 4490 forintnál kezdődik.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.