2021.04.12., hétfő , Gyula

Hírek

2021. március 05. péntek • 16:41

Új csúcslaboratóriumot épít a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Hazánk járványügyi biztonságát csúcslaboratórium szavatolja, ezért egy új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot épít a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: a fejlesztéshez a magyar költségvetés és az Európai Unió csaknem 12 milliárd forint támogatást biztosított az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból - írta meg a Világgazdaság.

A COVID-19 járvány miatt felértékelődött a járványügyi biztonság szerepe. Egyre nagyobb figyelmet kap az új kihívást jelentő vírusok, baktériumok azonosítása – közölte az NNK.

A projekt célja egy olyan, hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése a már meglévő legmagasabb biológiai védelmi szintű (BSL3/BSL4) laboratórium mellett, amely a legkorszerűbb körülményeket és infrastrukturális feltételeket biztosítja a veszélyes kórokozók diagnosztikája, kutatása terén

Fotó: MTI

Az új csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ezáltal gyorsabb és célzottabb intézkedések tehetők a lakosság egészségvédelme és közvetve a gazdaság védelme érdekében.

Az új infrastruktúra mind hazai, mind nemzetközi szinten kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók (pl. koronavírus, madárinfluenza vírus vagy Krími-kongói vérzéses láz vírus) elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban, a kórlefolyás tanulmányozásában.

A most épülő új laboratórium és annak teljes infrastruktúrája Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja. Rendkívüli események, veszélyhelyzetek (pl. bioterrorizmus) esetén is biztosítja a gyors reagálást, amelyben a korszerű diagnosztika szerepe kulcsfontosságú. Mindezzel tovább erősítve hazánk kapuőri szerepét az Európai Unióban.

agrotrend.hu / Világgazdaság

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.