2023.02.01., szerda , Ignác

Hírek

2017. március 30. csütörtök • 09:42

Új javaslat a keszthelyi Georgikon helyzetének megőrzéséért

Még nincs döntés az agrár-felsőoktatás átalakításáról; az ezt érintő tervek szerint az intézmények egy központi egyetemhez csatolva működnének, ami a 220 éves múltú, jelenleg a Pannon Egyetem kereteiben működő keszthelyi Georgikon integrálásával is járna - írja csütörtöki számában a Zalai Hírlap.

Az egyetemi vezetők által ismert tervezet legfrissebb verziójában a korábbi telephelyi megnevezéstől eltérően már a központi intézmény kampuszaként szerepel a Georgikon.

– A kampusz a jelenlegi munkaanyagban egy egyetemi struktúrát működtető, egy vagy akár több kar együttműködéséből, az ottani erőforrások összehangolt működtetéséből felépülő felsőoktatási képzőhely. A Georgikon jelenleg egy működő, konszolidációra, azaz extra anyagi támogatásra soha igényt nem tartó, önfinanszírozó egyetemi rendszer része. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy vannak ennek a tervnek szakmailag is megkérdőjelezhető részei. A Georgikon magas hallgatói állománya, kiemelkedően magas projektfinanszírozási lehetőségei azt is jelentik, hogy a Pannon Egyetem komoly veszteségeket szenvedne el ezzel a struktúraátalakítással – véleményezte a jelenlegi tervezetet Polgár J. Péter.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) a lapnak úgy fogalmazott: a cél az, hogy koncentráltabban, kevesebb képzési hellyel, magasabb tudományos színvonalon működjön az oktatás, és versenyképesebb legyen az agrárágazat. Álláspontja szerint a kisebb karok integrációja a fejlesztést és a továbblépést, a tudományos színvonal emelkedését szolgálná, a Georgikon esetében azonban más javaslatot fogalmazott meg.

A keszthelyi egyetem a jelenlegi keretek között is életképes, jók a jelentkezési adatok, jelentősek a kutatás-fejlesztési projektek. Az egyetemi vezetőkkel egyetértésben a képviselő ezért azt javasolta az egyeztetések során, hogy a keszthelyi egyetem továbbra is a Pannon Egyetem keretein belül működjön, a tudományos munkát pedig más módszerekkel irányítsák országos szintről.

– Ha a központi egyetemhez csatolnak több olyan, főleg kelet-magyarországi kisebb kart, melyek önállóan nem életképesek, az jó koncepció. Ám Keszthely bevonása nem ilyen egyértelmű kérdés. Egyrészt – mint ahogy ezt eddig is bebizonyította – a jelenlegi keretek között is életképes. Másrészt a dunántúli hallgatók előnyben részesítik a keszthelyi intézményt: jók a jelentkezési adatok. Emellett jelentősek a kutatási-fejlesztési projektek is. Azt javasoltam az egyeztetések során, az egyetemi vezetőkkel egyetértésben, hogy a keszthelyi egyetem továbbra is a Pannon Egyetem keretein belül működjön, a tudományos munkát pedig más módszerekkel irányítsák országos szintről – hangsúlyozta Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

Mind a dékán, mind az országgyűlési képviselő elmondta: az átalakítás módjairól még nem született döntés, folyik az egyeztetés és a szakmai viták sora.

agrotrend.hu / zaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.