2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Hírek

2019. február 12. kedd • 09:26

Új kapuk nyílhatnak meg a magyar borászoknak az unióban

Hamarosan új magyar borászati kifejezések kerülhetnek Európai Uniós oltalom alá.

- Örömmel értesültem arról, hogy az Európai Bizottság (EB) végre foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, s hamarosan sor kerül azok hivatalos bejegyzésére - olvashatóak Erdős Norbert európai parlamenti képviselő szavai a politikus közleményében.


fotó: 123rf

A békés megyei politikus emlékeztetett: A magyar kormány a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára öt új kifejezés

  • borkülönlegesség,
  • a jégbor,
  • a főbor,
  • a szemelt szőlőből készült bor
  • illetve a töppedt szőlőből készült bor

uniós oltalmát kérelmezte 2014 nyarán az EB Mezőgazdasági Főigazgatóságánál.

A Bizottság azonban eddig semmilyen választ nem adott a kormány kérelmére.

A Parlament Mezőgazdasági Bizottságának magyar tagja nem érti a késlekedés okát.

- A magyar borászok minden egyes nap késlekedéssel elvesztik annak lehetőségét, hogy az e kategóriák alá besorolható borokat már a magasabb minőséget mutató címkékkel értékesíthessék az uniós tagországokban - tette hozzá a képviselő.

Az EB válaszában a hagyományos kifejezések oltalmára vonatkozó szabályokat és eljárásokat egyértelműsítő és egyszerűsítő jogszabály-módosításban indokolta meg a késedelem okát.

A néhány hete hatályba lépett új rendelet megadja a Bizottságnak a lehetőséget, hogy a félbehagyott bejegyzési ügyeket újraindíthassa. Erdős Norbert üdvözölte, hogy Phil Hogan biztos tájékoztatást adott arról, hogy a függőben lévő ügyek feldolgozása újra folyamatban van, ennek eredményeként Magyarország hamarosan visszajelzést kap az általa benyújtott kérelmekről.

- Továbbra is figyelemmel követem a helyzetet, s elvárom az Európai Bizottságtól, hogy még az ez évi európai parlamenti választások előtt gondoskodjon a szóban forgó hagyományos magyar borászati kifejezések jogi oltalmának bejegyzéséről - jelentette ki a magyar EP-képviselő.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.