FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Hírek

2017. február 16., csütörtök • 16:52

Új kárenyhítési rendszer létrehozására tesz javaslatot a NAK

A mostanihoz hasonló járványok okozta károk hatékony kezelése érdekében egy új, önkéntes alapon működő kárenyhítési rendszer kidolgozására lenne szükség – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara víziszárnyas-tenyésztő tagjai számára rendezett fórumon.

Tájékoztató fórumot rendezett a madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatos kérdésekről, feladatokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a víziszárnyas-tenyésztésben érdekelt tagjai számára 2017. február 14-én, Budapesten.

Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos az eseményen elmondta: a madárinfluenza-vírus H5N8-as törzsének 2016. november 3-i megjelenése óta Magyarországon hét megye összesen 231 gazdaságában mutatták ki a kórokozót, ebből 192 nagy létszámú (több mint 500 szárnyast tartó) telep volt. A járvány miatt 3,2 millió baromfi leölését kellett elrendelni, ezek mintegy 80 százaléka víziszárnyas (kacsa, liba) volt. A főállatorvos megjegyezte, 2017. január vége óta a házi szárnyasoknál nem mutatták ki a fertőzést, és ha ez így marad, március elején valamennyi védő- és megfigyelési körzetet feloldhatnak.

Fotó:MTI

Bognár Lajos hozzátette: az Európai Unióban egyedülálló módon 100 százalékban kártalanítják azokat az állattartókat, akiknek szárnyasait a járvány miatt el kellett pusztítani, ez kiegészül a víziszárnyas-tartók számára rövidesen elérhető, 1,5 milliárd forintos keretösszegű de minimis jövedelempótló támogatással. Emellett folyamatos az egyeztetés az EU illetékes szerveivel arról, hogy milyen további támogatás nyújtható az állattartóknak és a feldolgozóknak a közvetett károk részbeni kompenzációjára. Erről azonban – a hosszas európai uniós döntéshozatali eljárás miatt – csak hónapok múlva születhet döntés.

Bognár Lajos elmondta: a napokban megjelenik az az országos főállatorvosi határozat, amely járvány esetén a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát hivatott csökkenteni. A határozathoz a Baromfi Termék Tanács (BTT) mellett a NAK is megfogalmazta javaslatait, amelyeket az érintett tagok számára korábban rendezett fórumon elhangzott észrevételek alapján állított össze. Így – a NAK közvetítésével – a kamarai tagok véleményét is figyelembe vették a határozat elkészítése során.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hozzátette: a madárinfluenza-járvány tapasztalataiból kiindulva a kamara stratégiai partnerével, a BTT-vel közösen – részben sikeresen működő külföldi példák alapján – egy új kárenyhítési rendszer létrehozására tesz javaslatot. Ez lehetne az első eleme egy, az állattenyésztési ágazatokra hosszabb távon elképzelt, és a termékpálya szereplőinek – termelők, feldolgozók – önkéntes részvételével és bizonyos mértékű állami hozzájárulással megvalósított rendszernek.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.