Hírek
Új neve lesz az olaszrizlingnek
A neves borszőlőlexikon besorolása miatt akarnak a hazai borászok új nevet adni a magyar olaszrizlingnek.
Mélyütésként érte a hír a magyar szőlész-borász szakmát, hogy a világ termesztésében mértékadó rangos borszőlőlexikon grasevinaként könyvelte el a mi olaszrizlingünket. (Taljanska grasevina a fajta horvát neve.) Márpedig, amit a magyar olaszrizling és a horvát vetélytárs minőségben nyújt, az messze nem ugyanaz – olvasható a Szabadföld oldalán. Össze is fogott 21 borász, hogy kiváltsa a számunkra immár kétes értékűvé lett olaszrizling, illetve grasevina nevet.
Felhívásukra ötvennél is több névjavaslat érkezett, amelyek közül az oris, a nemes és a mandola elnevezések kerültek az első három helyre.
Az oris utal ugyan az eredeti névre, de már nincs benne felismerhetően. A nemes a fajtából előállítható kiváló minőségre céloz, míg a mandola elnevezést az olaszrizling egyik legmeghatározóbb jegye, a mandulás íz hívta életre. A borászok e három nevet továbbították annak a nemzetközi szervezetnek, amely dönteni hivatott az új név elfogadásában. Az állásfoglalás még várat magára.
Mivel későn, október első felében szüretelhető, a déli, melegebb lejtőkre való. Bőven terem és kiváló minőségben – külön értéke, hogy szinte állandó minőséget ad. Bogyója hajlamos az aszúsodásra, a badacsonyi aszút is ez adja. A hosszabb, fahordós érlelés „megnemesíti” borát, amely gyakran tartalmaz keserű mandulára emlékeztető íz- és illatjegyeket (elsősorban a Balaton-felvidéken).
A Mátra- és Bükkalján, acéltartályos érlelésben könnyedebb, illatosabb ital születik belőle.
agrotrend.hu / szabadfold.hu