2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2018. március 05. hétfő • 11:23

Új rézcsökkentési stratégia a növényvédelemben

Az első kutatási eredmények azt mutatják, hogy a réztartalmú készítmények használata a növényvédelemben csökkenthető.

A Rajna-vidék kutatói hálózata alma, szőlő és burgonya termesztésében káros gombái elleni hatásokat mutattak ki – írja a Top Agrar.

Az "aqua.protect" elnevezésű közös projekt megoldási javaslatokat nyújt a réztartalmú növényvédőszerek kívánt csökkentésére, jelentette be a Német Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szövetségi Hivatal (BLE).

Az "aqua.protect" eljárás egy olyan vizes oldat használatán alapszik, amely a kis mennyiségű konyhasó kivételével nem okoz említésre méltó mennyiségben szermaradványokat a növényvédelemi alkalmazása során a növényekben és talajban.

Mivel az aqua.protect eljárás hatásmechanizmusa eltér a hagyományos növényvédő szerektől, és csak egy korlátozott időszak áll rendelkezésre a sikeres alkalmazáshoz, ezért egy új, specifikus előrejelző szoftvert fejlesztettek ki a projektben. Ez a szoftver a regionális időjárási adatokat és előrejelzéseket használva tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy mikor használják az aqua.protect módszert az adott területen. Az aqua.protect eljárás és a prognózis modell kombinációját már sikeresen tesztelték a burgonyatermesztésében.

fotó: RWTH Aachen, topagrar.com

A kórokozók elleni széleskörű hatékonyság bizonyított

A projekt az aqua.protect módszer széles hatékonyságát mutatta a különféle károsító szervezetekkel szemben a laboratóriumi és az üvegházi kísérletekben. A piacra kerüléshez fontos lépés volt négy egymást követő évben az alma, a szőlő és a burgonya termőterületen végzett vizsgálatának végrehajtása. Ezekben a kísérletekben az almavarasodásra, a burgonyavészre és gumórothadásra valamint a szőlőnél a lisztharmat kórokozójára gyakorolt fertőzéscsökkentő hatását tudták bizonyítani.

A burgonya termesztésében a kísérleti évek során a burgonyavész és gumórothadás elleni hatékonyság hasonlóan jó volt, mint a hagyományos réztartalmú szerek alkalmazásakor. Különösen az aqua.protect és a réztartalmú készítmények kombinált kezelése révén lehetett a réztartalmú szerekkel takarékoskodni.

A szőlő esetében a termőterületen azt tapasztalták, hogy a lisztharmat elleni védekezés során a megfelelő, ökológiai művelésben szokásosan alkalmazott permetezési intervallumokkal alkalmazott elemi kén mennyisége is csökkenthető volt.

A közös projektet a Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdaságügyi Minisztérium finanszírozza, hogy csökkentse a réz felhasználását az ökológiai gazdálkodásban. A cél az innovatív növényvédelmi koncepció kidolgozása és hatékonyságának vizsgálata volt.

A projektben a RWTH Aacheni Egyetem, a bonni Rajnai Friedrich-Wilhelms-Egyetem, a darmstadti Julius Kühn Intézet, a Rheinpfalz Vidéki Régió szolgáltatási központja és két fejlesztő cég, az ARGUS monitoring és a aquagroup AG működött közre. A finanszírozás az innováció támogatási programon keresztül valósult meg. A projektet a Német Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szövetségi Hivatal (BLE) projektszervezete felügyelte.

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.