2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Hírek

2018. július 02. hétfő • 16:17

Újabb büntetővámot kapott az Egyesült Államok

2018 júliusától vámokat vezet be az Európai Bizottság az Egyesült Államokból érkező kukoricára és egyéb mezőgazdasági termékekre. Az EU döntésével az amerikaiak által kivetett acél- és alumíniumbehozatalt érintő vámintézkedésekre kíván válaszolni, amire nemrég Kanada is reagált.

Várhatóan 25%-os büntetővámot fognak kivetni az USA-ból származó kukorica behozatalára. Az Európai Bizottság megállapodott az érintett termékek listájáról, és már közölte a WTO-val is - mondta Cecilia Malmström kereskedelmi biztos.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a büntetővámok listájának nemcsak bizonyos részeit fogják felhasználni, hanem annak teljes egészét - írja a topagrar.com. Az érintett amerikai termékek értéke elérte a 2,8 milliárd eurót, amelyekre többnyire 25%-os vámot szabnak ki.

fotó: Pixabay

Ez a lista 347 millió euró piaci értéket képviselő mezőgazdasági termékeket tartalmaz. A kukorica rendelkezik a legnagyobb részesedéssel (131 millió euró értékben), amelyet az áfonya (68 millió euró értékben), illetve a kidney bab követ (62 millió euró értékben). Ehhez hozzáadódnak a feldolgozott amerikai mezőgazdasági nyersanyagokból származó termékek is, amelyek értéke mintegy 600 millió euró. Ennek a legnagyobb részét a whisky teszi ki.

A WTO szabályai szerint az EU várhatóan 6,4 milliárd euró értékben fogja kiszabni a büntetővámokat az Egyesült Államok termékeire, ami a lehetőségeknek kevesebb, mint a felét jelenti.

Az Európai Bizottság ezért fenntartja magának a jogot, hogy a büntetővámokat más amerikai termékekre is kiterjessze, mihelyt a WTO döntőbírósága meghozza ítéletét az EU panaszáról.

Malmström mérsékelt és megfelelő uniós válaszról beszélt, amit az EU az európai acél- és alumíniumexport amerikai büntetővámjaira adott. Azt is megemlítette, hogy sajnálatosnak tartja a válaszadás formáját - ami megfelelő a nemzetközi kereskedelmi jog alapján - de az USA nem hagyott nekik más választást.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.