2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Hírek

2017. október 23. hétfő • 13:06

Újra felméri a vízigényeket a kamara, hogy pontos öntözési stratégia készüljön

A kormány öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tartja szükségesnek, mivel állami feladatnak tekinti az öntözéses gazdálkodás elterjesztésének, ésszerű fejlesztésének, a vízkészletek védelmének és hasznosításának ügyét.

A Magyar Közlöny október 17-én publikált számában megjelent az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat.

A stratégia célja

  • a termelés és a minőség stabilizálása és növelése,
  • a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, mint létfontosságú rendszerelem biztonságba helyezése a klímaváltozás hatásaira reagálva,
  • valamint a felszíni vizek hazánkban történő tartása a minél nagyobb arányú felhasználás végett.

A stratégia részeként a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vállalta, hogy az első, 2014-ben készült vízigényfelmérés után az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket.

Az első országos felmérés tapasztalatai sokatmondóak: kiderült, hogy a jelenlegi öntözött területeink négyszeresére lenne öntözési igény.

Az öntözésfejlesztési stratégia előirányzott feladatai szerint öntözési katasztert kell készíteni, javaslatot kell tenni az együttes működtetéshez és a termelői közösségek kialakításához szükséges feltételrendszerre.

Meg kell vizsgálni az öntözési célú víztározási lehetőségeket, és felül kell vizsgálni a kettős működésű rendszerek, valamint a belvízrendszerek üzemeltetését a védekezés fenntartása és a víz visszatartása és tározása érdekében.

Az Öntözésfejlesztési Stratégiát 2018. április 30-ig kell előterjeszteni a Kormány elé jóváhagyás céljából.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.