2023.06.03., szombat , Klotild

Hírek

2019. december 22. vasárnap • 11:05

Újraértékelték az élelmiszer-adalékanyagok kockázatait

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Office, EFSA) benzil-alkoholra, kénsavra és annak nátrium-, kálium-, kalcium- és ammóniumsóira vonatkozó kockázatelemzésének eredménye.

Az Élelmiszer-adalékanyagok és ízesítők Tudományos Testülete (Panel on Food Additives and Flavouring, FAF) megfelelő expozíciós és toxicitási adatok megléte mellett elvégezte az 1333/2008/EK rendelet által hordozóanyagként engedélyezett benzil-alkohol (E 1519) biztonságosságának értékelését.

Az expozíció becslései minden populációs csoportban 4 mg/testtömeg-kilogramm alatti elfogadható napi beviteli mennyiséget (Acceptable Daily Intake, ADI) mutattak, így a benzil-alkohol a felhasználhatósági szintek betartása mellett nem jelent biztonsági kockázatot.

A kénsav (E 513), a nátrium-szulfátok (E 514), a kálium-szulfátok (E 515), a kálcium-szulfát (E 516) és az ammónium-szulfát (E 517) az 1333/2008/EK rendelet II. és III. melléklete alapján engedélyezett adalékanyagok. Az értékelés alapján elmondható, hogy a fogyasztás minden populáció esetében kevesebb, mint a hashajtóhatást kiváltó 300mg/kg dózis, így a számszerű ADI érték meghatározása nem szükséges a vizsgált összetevők tekintetében.
 

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.