2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2020. december 12. szombat • 08:21

Uniós kampány indul a zöldebb európai városokért

Tizenhárom európai ország kötelezte el magát a következő három évre olyan stratégiai erőfeszítések mellett, amelyek a városi környezetet jövő-biztosabbá teszik a zöldfelületek fejlesztésével.

A 2018-ban indult, az Európai Bizottság által finanszírozott hároméves „Zöld Városokat egy Fenntartható Európáért” kampány 2020 végén lezárul - írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Ehhez a következő országok csatlakoztak: Belgium, Bulgária, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, és Németország. Az ezt követő „Több Zöld Várost Európának” kampány 2021 januárban indul és 2023 végéig tart. Célja, hogy megismertesse a politikusokat, várostervezőket, önkormányzatokat, ingatlanfejlesztőket, és más kapcsolódó szakembereket a város-zöldítés fontosságával. Az angolok a Brexit következtében nem vesznek részt a 2021-2023-as kampányban, míg a résztvevő országok sora a következőkkel bővül: Görögország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália és Svédország.

Fotó: ecolounge

Ezen a héten az Európai Faiskolák Szövetsége (European Nurserystock Association - ENA) – amelynek tagja a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete –  képviseletében Jan-Dieter Bruns elnök több millió eurós támogatási megállapodást irt alá az Európai Bizottság Fogyasztókkal, Egészséggel, Mezőgazdasággal, és Élelmiszerrel foglalkozó Végrehajtó Hivatalával (CHAFEA). A faiskolákat képviselő szervezetek által nyújtott pénzügyi támogatás, illetve az Európai Uniótól származó jelentős társfinanszírozás teszi majd lehetővé, hogy a kampány valóban hatékony legyen.

Az urbanizáció fokozódása mellett, a tizenhárom résztvevő országban az egészségügyi kiadások növekedése tapasztalható és egyre nagyobb az aggodalom az éghajlatváltozás miatt, a viharok, hőség, szárazság, és hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék kapcsán is. Ezekre a problémákra csak kevés, időigényes és mindenek felett, költséges megoldás áll rendelkezésre. A növényzet jótékony hatása ezekre a területekre már bizonyított.

A fák és egyéb növények önmagukban nem jelentenek tökéletes megoldást, de mindenképpen nagyon költséghatékony részét képezik a megoldásnak. Fák, parkok, tetőkertek, és zöld falak létesítése lakóterületeinken gyors, specifikus és mérhető megoldást nyújt az európai városok sok problémájára.

A „Több Zöld Várost Európának” kampány széles körben tájékoztatja a felhasználókat, a döntéshozókat és aktív részt kíván venni a különböző csoportok ráhangolásában a közös munkára, specifikus célok elérése érdekében. Ezáltal a kampány sok szinergia-hatást hozhat létre.

A kampány elsősorban a döntéshozatalban szerepet játszó és a városi életterek tervezésében, kialakításában résztvevő szakembereket szólítja meg. TheGreencities.eu lesz a központi internetes platform, ahol a szakemberek és a hatóságok tájékoztatása történik a zöldfelületek által létrehozott hozzáadott értékről, ahol regisztrálhatnak a digitális hírlevélre, de mindenekelőtt, ahol a központi, nemzetközi események naprakész naptára is található.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.