2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2017. július 05. szerda • 11:43

Uniós szinten is példaértékű összefogás a magyar agráriumban

Együttműködési megállapodást kötött szerdán Budapesten 17 agrárszervezet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségével (MAGOSZ) arról, hogy szövetségben indulnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara novemberi választásán.

A mostani megállapodással egy soha nem látott összefogás jött létre a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban. Az együttműködő szervezetek képesek lesznek arra, hogy gyors és határozott válaszokat adjanak az agrárium előtt álló kihívásokra, közreműködjenek a stratégiai célok kitűzésében és annak szervezett keretek közötti megvalósításában – írja közleményében a szövetség.

Az eseményen Jakab István, a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy

az agrárélelmiszer-gazdaság képviselőinek összefogása uniós szinten is példaértékű lehet. Hozzátette, hogy a szakmai szervezeteknek a technológiák, a klíma és a környezeti feltételek, valamint a nemzetközi piacok változásaira is választ kell találniuk.

Jelentős kihívásnak nevezte többek között a vízgazdálkodást is, hiszen - mint fogalmazott - érdemi mezőgazdasági termelés öntözés nélkül ma már nem folytatható Magyarországon. Kiemelte emellett azt is, hogy

a világpiacon csak jól szervezett szakmai együttműködéssel lehet sikeresen megjelenni, ezért nemcsak a termelők, hanem a kereskedők és a feldolgozók képviseletére is szükség van.

A MAGOSZ 2013-ban 11 szervezettel (a Baromfi Termék Tanáccsal, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a HANGYA Szövetkezetek együttműködésével, a Kisgazda Polgári Egyesülettel, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségével, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségével, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, az Országos Erdészeti Egyesülettel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal) összefogva teremtette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felépítésének és hatékony működtetésének alapjait.

Az akkor létrejött szövetség beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az elmúlt négy évben a NAK számos olyan eredményt ért el, amely elképzelhetetlen lett volna egy erős köztestület nélkül – írják a közleményben.

A 2013-ban létrejött szövetség sikerét jól bizonyítja, hogy az eddigieken kívül hat újabb szervezet (a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Díszkertészek Szövetsége, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) is csatlakozott az összefogáshoz.

A MAGOSZ így 17 szakmai és érdekvédelmi szervezettel együttműködve állít jelöltlistát az idei agrárgazdasági kamarai választásokra.

Az együttműködő szervezetek egyetértettek abban, hogy a megállapodásban foglalt célkitűzések megvalósulását évente értékelik.

agrotrend.hu / MTI, MAGOSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.