2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2023. január 04. szerda • 10:17

Ünnepelnek a gazdák

2023. január 28-án, második alkalommal rendezik meg a Magyar Gazdák Bálját, ezúttal a Vajdahunyad-várban, a Mezőgazdasági Múzeumban ünnepel a szakma. Mátrai Zoltán ötletgazda, az Agrotrend Cégcsoport vezetője az első gazdabál sikerét látva ez alkalommal még látványosabb és hangulatosabb eseményre invitálja a gazdatársadalmat.

Az elsőt a Pesti Vigadóban rendezték, ami egy nagyon parádés, szép és méltó helyszín volt ehhez a bálhoz - írják a növényvédőszer.hu-n. Mint mondta: a meghívottak büszkék voltak rá, hogy egy nagy traktorral állhatunk ki a Vigadó épülete elé. 


Forrás: magyargazdakbalja.hu

Jakab István, a MAGOSZ elnöke akkor azt mondta: „volt időszak, amikor a traktorok más célból jöttek Budapestre, most pedig végre ünnepelni vannak itt”.

Az volt a tapasztalatunk, hogy a gazdász ember is szereti megünnepelni a szakmáját, a hivatását és azt a nemes cselekedetet, amellyel élelmiszert állít elő mindenki más számára, aki a társadalomban él és mozog. Ez is a bál lényege, hogy egy kicsit mulassunk, jól érezzük magunkat, kapcsolódjunk ki és felejtsük el a napi feladatokat - összegezte Mátrai Zoltán.

Az országban nagyon sok helyen szerveznek bálokat: vannak növényvédős, vadász és erdészbálok, amelyeket megyei szinten rendeznek meg, ezért az ötletgazda szerette volna, hogy legyen egy országos szervezésű bál. Ezúttal is szintén méltó helyszínt sikerült találni: a Mezőgazdasági Múzeumot. Gazdász embernek hol is lenne jobb az ünneplésre, mint a Vajdahunyad Vár környezetében.

- Az volt a tapasztalatunk, hogy baráti közösségek alkották az asztaltársaságokat, ezért most is erre számítunk. Annyit elárulhatok, hogy a zenés, táncos műsorból nem hiányozhat a cigányzene. Aki járt agráregyetemre, az tudja, hogy a gazda kikapcsolódása cigányzene nélkül nem működik - így lesz ez most is, de finom ételek, italok is várják a 18 asztal vendégeit - mondta Mátrai Zoltán.

A mögöttünk hagyott évet látva felmerül a kérdés, hogy van-e ok az ünneplésre? A főszervező szerint lenni kell egy olyan jeles napnak, amikor a gazdák beszélgetnek, találkoznak. Az ország nagy részén nem volt eredményes a termelés, de ne csak ezt az egy évet nézzük, mert aki a mezőgazdaságban csak egy évet vesz alapul, azt a hibát követi el, hogy azokat az éveket, amikor viszont jól mentek a dolgok, azokat elfelejti. - Az elmúlt tíz évben a gazdálkodásnak szép eredményei is voltak a hullámvölgyek ellenére. A gazdásztársadalom emelt fejjel tervez ott is, ahol nem voltak ilyen szép eredmények: műtrágyáznak, gépeket vásárolnak, tehát ez olyan, mint egy gyorsan be gyógyuló seb. Ilyen hihetetlen képességekkel bírunk. Lehet, hogy megsérülünk néha, de hamar begyógyulnak a sebek.

Az Év Agrárembere és a Magyarország Legszebb Birtoka díjakhoz hasonlóan a Magyar Gazdák Bálja is egy hagyományteremtő eseménnyé válik – mondta el Mátrai Zoltán. 

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.