2021.10.24., vasárnap , Salamon

Hírek

2017. december 20. szerda • 13:22

Változik a munka törvénykönyve januártól

Megvalósulnak az érdekképviseletek követelései. Módosulnak az egészségkárosodás megállapítására vonatkozó szabályok is.

Néhány ponton változik 2018-tól a munka törvénykönyve – tájékoztatta a Magyar Időket Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke felidézte: azok a szakszervezeti követelések valósulnak meg, amelyeket az érdekképviseletek már 2012, az új munkatörvénykönyv elfogadása óta kifogásolnak, mivel a korábbi szabályozáshoz képest hátrányosabban érintették a munkavállalókat.

Fontos előrelépés, hogy jövőre nehezebb lesz eltávolítani a szakszervezeti tisztségviselőket, mivel visszakerülnek a munkavállalókat képviselők körébe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőre a jogellenes munkaviszony-megszüntetés esetén kérheti a tisztségviselő, hogy eredeti munkakörébe helyezzék vissza.

Mészáros Melinda hangsúlyozta: ez az érdekképviseletek egyik fontos követelése volt, mivel jelenleg a szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyát nem kötelesek minden esetben helyreállítani, ami a foglalkoztatóknál visszaélésre adhatott okot.

A módosítás így erősíti a tisztségviselők védettségét, akik ezáltal erősebb pozícióból képviselhetik a munkavállalókat

– tette hozzá a Liga elnöke.

Januártól a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket és a munkaidő-beosztást módosítani. A vonatkozó rendelkezés szerint a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára vagy fejlettségére tekintettel nem járhat hátrányos következményekkel.

Amennyiben a munkafeltételek nem módosíthatók, abban az esetben lehet csak felmenteni a dolgozót a munkavégzés alól.

Ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodást állapított meg, s fogyatékossági támogatásra vagy vakok személyi járadékára jogosult, számára évenként öt munkanap pótszabadság jár.

Jövőre a pótnapokra akkor lesz jogosult a dolgozó, ha legalább 40 százalékos az egészségkárosodása, vagy a munkaképesség-csökkenése 50–100 százalékos.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.