2022.10.04., kedd , Ferenc

Hírek

2022. március 13. vasárnap • 14:18

Változott az őstermelők biztosítási jogviszonya

Sokan nem vették figyelembe az őstermelők biztosítási jogviszonyát érintő, 2021. január 1-jei változást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatai szerint – gyakori volt, hogy elmulasztották a jogviszonyukat bejelenteni, és a járulékbevallásokat benyújtani.

Fontos tudni, hogy 2020. december 31-éig az őstermelő csak akkor vált biztosítottá, ha a nyugdíjkorhatárig hátralévő ideje és a már megszerzett szolgálati ideje együttesen elérte legalább a 20 évet - írta a Baranya megyei hírportál

A biztosítotti jogviszony 2021. január 1-jétől azonban már nem kötött a 20 éves szolgálati időhöz – hívta fel a figyelmet Barlai Krisztina, a NAV baranyai szóvivője. 

Fotó: wikimedia

Előfordulhat, hogy az őstermelő 2020. december 31-éig nem volt biztosított, mivel nem érte el a 20 éves szolgálati időt, ám 2021. január 1-je után, a jogszabályi változás miatt már az. 

Az az őstermelő biztosított, aki egyéb jogcímen nem az, és aki nem minősül saját jogú nyugdíjasnak, de nem olyan özvegyi nyugdíjas, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.  A biztosítotti jogviszony kezdetét be kell jelentenie és járulékbevallásokat is be kell nyújtania a NAV-hoz. 

agrotrend.hu / bama.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.