2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Hírek

2020. június 25. csütörtök • 10:28

Varázslatos Magyarország - természetfotó-kiállítás

A minket körülvevő természeti környezet nemzeti identitásunk alapja, ha hazánkra gondolunk, egy szívünknek kedves táj jut az eszünkbe, ezt ragadják meg a természetfotósok sok idő és energia befektetésével, kitartással és természetjárással - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállítás megnyitóján.

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az elmúlt évek eredményeiről elmondta: a tárca megnégyszerezte a nemzeti parkok költségvetését, az igazgatóságoknál dolgozó munkatársak száma megduplázódott, az elmúlt 10 évben 25 százalékkal növekedett a látogatók száma, az uniós forrásoknak köszönhetően pedig 100 projekt segítségével mintegy 100 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota.

Rácz András kiemelte: nagyon fontos az állami erőfeszítés, de a hatékony természetvédelmi munkához széles társadalmi összefogásra: a helyben élők, a gazdálkodók, az önkormányzatok, az önkéntesek, a tudományos élet szereplői és a művészek szerepvállalására is szükség van, ezt az ügyet karolja fel már tíz éve a Varázslatos Magyarország csapata.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Példaértékű irányt vett a magyar természetfotózás, amit a most megnyíló kiállítás is bizonyít – mondta el Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója. Emlékeztetett arra, hogy a tíz évvel ezelőtt indult kezdeményezés segítségével a természetfotósok számára folyamatos pályázati lehetőséget biztosítanak, emellett sikeresen szólítják meg a természetet kedvelő embereket. Az elmúlt években egyre szorosabb együttműködés alakult ki a nemzeti parkokkal is. A tizedik évfordulóra pedig elkészült a Csak egy pillanat című dal és videoklip.

A következő generáció előtt álló kihívás, hogy megóvják a talajt, a Kárpát-medence flóráját-faunáját, ökoszisztémáját, vizeinek tisztaságát – mondta el Estók János, a természetfotó-kiállításnak otthont adó Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója. Hozzátette: céljuk, hogy olyan kérdéseket vessenek fel, amelyek foglalkoztatják az embereket, így például azt: hogyan viszonyuljunk a minket körülvevő világhoz, hogyan tud egységet alkotni a természeti táj és a kultúrtáj.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Magyarország területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része, mintegy tíz százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt, melybe a nemzeti parkok mellett több tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület is beletartozik. Ezt a páratlan változatosságot mutatja be a Varázslatos Magyarország tárlata.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.