2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2018. december 09. vasárnap • 17:51

Városokban is telelnek a baglyok

Magyarországon Túrkeve számít a baglyok fővárosának. A téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat.

– Minden télen itt telepszenek meg, a nyírfák csupasz ágai között, előfordul, hogy két tucatnyi is van belőlük – mondta el S.-né Ilonka, aki az egyik belvárosi utcában lakik, ahol gyakran vendégeskednek ezek az erdei állatok - írja a szoljon.hu.

A baglyok már beköltöznek a városokba is, hiszen melegebb van, mint a természetben - fotó: pixabay.com

– Nem sok baj van velük, hiszen egész nap alszanak, csak estefelé élednek fel. Viszont kedves színfoltjai a településnek, érdekes látványt nyújt egy-egy fa, melyen fürtökben telepszenek meg a baglyok.

Viszonylag kevés olyan bagolyfaj van, amelynek példányai telente csapatostul tanyáznak nappal az ember közelében. Az erdei fülesbagoly azonban szívesen választ akár forgalmasabb lakott területeket is.

A településeken mindig néhány fokkal melegebb van, mint a természetben, másrészt innen hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozó madarak, melyek veszélyeztetik. Szerencsére egyre többen tudják, hogy az emberre nem jelentenek veszélyt, ellenben nagyon szórakoztató és hasznos madarak.

A baglyok a növényvédelem nagy segítői. Száz madár a három hónapnyi telelés idején 20–30 ezer kártevőt távolít el biológiai úton. Ekkora méretű rágcsálóirtást csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humánegészségügyi kockázatú mérgek bevetésével, sok pénzből lehetne megoldani.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.