2020.09.29., kedd , Mihály

Hírek

2019. december 09. hétfő • 17:39

Véget ért az „EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” konferenciasorozat ez évi utolsó eseménye is

Hatékony megoldások a munkaerő megtartására témában tartott szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2019. november 26-án, Budaörsön. Az „EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” konferenciasorozat ez évi utolsó eseménye a munkaerő-szervezés időszerű kihívásai köré épült, fókuszában a munkaerő-szervezés nehézségei, azok mérséklésére alkalmazható technikák, valamint hasznos szakértői ajánlások álltak.

Bősz Mónika, a Reveal Advising Organisation Development szervezetfejlesztő tanácsadója elmondta, hogy a változásokhoz való gyors alkalmazkodás alapvető fontosságú egy szervezet fejlesztése során - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxhere.com

Mint mondta, az elérni kívánt cél egy olyan cégkultúra megteremtése, ahol a megfelelő kommunikáció, a közösségépítés, a generációs különbségek kezelése, a kreatívan gondolkodás, az alkalmazkodóképesség, empátia alapvető készségként megtalálható a cég alkalmazottjai körében. Mindezek megteremtésében, működtetésében kiemelte a (cég)vezető feladatát. (Az előadás vázlata  pdfitt (1.78 MB) érhető el.)

Janza Frigyes és Karip Krisztina, az Ex Ante Tanácsadó Iroda képviselői a tehetséges munkaerő megtartása érdekében is alkalmazható sikeres employer branding stratégiák fontosságát hangsúlyozták, és konkrét, gyakorlati módszereket is bemutattak hozzá.

Tapasztalatuk szerint óriási változások vannak a munkaerőpiacon: növekszik a bérszínvonal, fokozódik a munkaerőhiány, megváltoztak a munkavállalói igények – úgy, mint a kellemes munkakörnyezet, a munka és a magánélet összhangjának fontossága –, ezen kívül egyre költségesebb az új munkaerő biztosítása, utóbbi egyik oka a szokásos toborzási eszközök csökkenő hatásfoka is. (Az előadás vázlata  pdfitt (2.12 MB) érhető el.)

Pál Géza Zoltán chatbot-stratéga a hatékony belső kommunikáció és HR adminisztráció-automatizálásának előnyeire hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, hogy az információk szolgáltatása a munkavállalók részére nélkülözhetetlen, valamint munkáltatói oldalról is célszerű a minél hatásosabb kommunikációs platform kialakítása. Szerinte erre alkalmas lehet a chatbot alkalmazása, amit egyszerűen a mobiltelefonon keresztül is lehet használni.  (Az előadás vázlata  pdfitt (3.02 MB) érhető el.)

Kollárik-Lator Hajnalka, a MADS csoport HR-vezetője áttekintést adott az atipikus foglalkoztatási formákról, mint a munkaerőhiányt csökkentő megoldásokról. Úgy vélte, a munkaerő-kölcsönzés, a diákmunka és nyugdíjasok foglalkoztatása megoldást jelenthetnek az agráriumra és azon belül az élelmiszeriparra is jellemző időszakos, kiugró munkaerőigényre.

Ezeknél a foglalkoztatási formáknál a felek proaktív együttműködése mindenképpen szükséges. (Az előadás vázlata itt érhető el.)

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.