2019.10.22., kedd , Előd

Hírek

2019. április 16. kedd • 14:30

Véget ért az országos tűzgyújtási tilalom

2019. április 16-tól a NÉBIH erdészeti igazgatósága az ország teljes területén visszavonta a tűzgyújtási tilalmat, köszönhetően az elmúlt hét csapadékban gazdag időjárásának.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) erdészeti igazgatósága az ország teljes területén visszavonta a tűzgyújtási tilalmat. A tűzgyújtási tilalom megállapítására vonatkozó körülményeket a NÉBIH EI minden nap értékeli, és dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e tűzgyújtási tilalom kihirdetése, vagy nem. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él- írja a Nébih


A fonyódi tűzvész pusztítása- fotó: Varga György / MTI

Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó vagy az erdő tulajdonosa írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult.
Nagyon fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelyet

a tevékenység megkezdése előtt az illetékes katasztrófavédelmi igazgatósághoz be kell jelenteni.

Védett természeti területen lévő erdőben, a kijelölt és a kiépített tűzrakó hely kivételével, tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

A tűzgyújtási tilalom visszavonása után is tüzet rakni erdőterületen csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról.

Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert

a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet.

A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A szabályok betartásával, odafigyeléssel megelőzhetőek az olyan katasztrófák is,
mint a másfél hete történt fonyódi tűzvész, melyről korábbi cikkünkben tudosítottunk.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.