FÓKUSZBAN

Nálunk is számít a legkisebb! Akcióban a 3600-as Massey Ferguson

Nálunk is számít a legkisebb! Akcióban a 3600-as Massey Ferguson

A Massey Ferguson legkisebb erőgépét – a ...

Nem tiltják, de mégis: a horvátok sem kérnek a magyar sertésből

Nem tiltják, de mégis: a horvátok sem kérnek a magyar sertésből

Habár szigorú az ellenőrzés, a horvát mezőgazdasági ...

Ha nem jön az aranyat érő eső, nekünk kell segíteni a kalászt!

Ha nem jön az aranyat érő eső, nekünk kell segíteni a kalászt!

Gazdálkodás során gyakran felmerül az a kérdés, hogy a várható ...

Hírek

2018. február 13., kedd • 10:39

Vegyszermentes siker - társadalmunk és bolygónk igényeire is figyel Az Év Agrárembere

Hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesít a 250 főt foglalkoztató Bio-Fungi Kft., melynek alapítója és tulajdonos-ügyvezetője azt vallja, hogy fejlődést közös erővel lehet elérni.

A Bio-Fungi Kft.-t 1991-ben alapították, két fő tevékenységi köre a gombakomposzt és -alapanyagelőállítás, valamint a friss gomba termesztése. Jelenleg 55 hőkezelőben heti 2400 tonna csiperkegomba-komposzttal és 300 tonna laskaalapanyaggal látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit, amellyel a régióban abszolút piacvezetők. Ez a mennyiség a régió gombakomposzt-alapanyagának 50 százalékát teszi ki.

A Mutsy Árpád vezette cég a környék egyik legjelentősebb munkaadója - fotó: kkvmagazin.com

A gombatermesztés modern, holland típusú termesztőházas technológiáját 2008-ban vezette be a cég, amelyet a mai napig fejlesztenek. Jelenleg 12 darab 864 négyzetméteres és 12 darab 580 négyzetméteres modern, felszíni gombatermesztő házzal és 12 db laskagomba-termesztő sátorral rendelkeznek. Hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesítenek Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vezető szupermarketláncaiban.

A cég 100 százalékban magyar tulajdonban lévő középvállalkozás, 250 főt foglalkoztat.

Mutsy Árpád a vállalkozói gondolkodásmóddal már gyerekkorában megismerkedett, ifjúkorát a vajdasági Zentán töltötte, ahol nagyszülei, szülei is gazdálkodtak, többek között édesapja gombát is termesztett. Az áporkai kistérségben lévő gombakomposztüzem-beruházás 2000-től indította el a cég kezdetben lassú, majd 2004-től dinamikus fejlődését.

A beruházásoknak köszönhetően a vállalkozás képes a 10-15 százalékos éves növekedésre - fotó: Bio-Fungi Kft.

Az Év Agrárembere kitüntető díj 2017-es győztese budapesti kertészeti egyetem elvégzése után egy gombacsíragyártással és -forgalmazással foglalkozó multinacionális cégnél helyezkedett el a kilencvenes évek elején. Itt 10 évet töltött el, ahol alaposan megismerte a vállalati kultúrát és széles kapcsolati tőkére és szaktudásra tett szert.

Szaktanácsadóként rendszeresen vesz részt az iparágban tevékenykedő európai és tengerentúli versenytársak szakmai felkészítésében, azzal a meggyőződéssel, hogy a fejlődés közös, azt egyetlen szereplő sem képes magának kisajátítani. Modern, környezetkímélő technológiákat használnak gombatermesztő üzemeinkben, a gomba termesztését vegyszermentesen végzik, valamint gyártásukat víztakarékosság (csepegtető öntözés és párásítás) jellemzi.

Mutsy Árpád és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Az Év Agrárembere kitüntető díj gálaestjén - fotó: agrotrend.hu

Az elmúlt évtizedben több mint 3 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre azért, hogy a termékeik minősége, a cég piaci pozíciói dinamikusan fejleszthetőek legyenek. Ezek nagy része olyan technológiák, termékek fejlesztését és bevezetését jelentette, amivel egyedülállóvá válhattak és elmondható, hogy a legtöbb innovációt Közép-Kelet-Európában ők hajtották végre a gombatermesztési ágazatban.

A fejlesztések mellett az egészségnevelés és -megőrzés is fókuszban

Mind a komposztgyártásban, mind a friss gomba termesztésben folyamatosak a beruházások és fejlesztések. Előbbi területen új hőkezelők építését, utóbbin további modern, felszíni csiperkegomba-termesztő házak és laskagomba-termesztő sátrak építését tervezik. Ezen kívül a termékfejlesztés is kiemelten fontos számukra; a közeljövőben vezetik be a piacon teljesen újszerű gombalapú félkész és késztermék-családjukat, aminek a fejlesztése hónapok óta zajlik.

- Egy olyan változó világban, mint a miénk, egy sikeres vállalkozásnak a közvetlen és távolabbi közösségek, társadalmunk és bolygónk igényeire is tekintettel kell lennünk - vallja Mutsy Árpád.

2012-ben indult a GoPink! kampány, amelynek célja a mellrák elleni küzdelem támogatása.


Az egészség megőrzésében kiemelt szerepet játszik a tudatos táplálkozás, amely figyelmet fordít az alapanyagok kiválasztására, helyes elkészítésére. A Bio-Fungi Kft. elkötelezett támogatója ezeknek a törekvéseknek, amelyhez kapcsolódóan a gomba gasztronómiai felhasználásához nyújt szakértői segítséget.

A hazai gombafogyasztás növelését tűzték ki célul, amihez edukációs anyagaikkal, honlapjaikkal, receptes könyvekkel és -füzetekkel, valamint IskolaGomba Programjukkal járulnak hozzá. Jelentős karitatív tevékenységük is, például a mellrák elleni harc támogatása, a hazai jótékonysági szervezetek segítése és a helyi településeken működő közösségek által szervezett események felkarolása is.

agrotrend.hu