2022.05.25., szerda , Orbán

Hírek

2016. július 01. péntek • 08:40

Versenyeztek a vadőrök

A hivatásos vadászoknak meghatározó a szerepe a vadgazdálkodás eredményességében. Munkájuk nem csak a vadállományhoz kapcsolódik, de az erdőgazdálkodásra is hatással van. Kétévente szakmai versenyen is összemérik tudásukat és bizonyítják rátermettségüket. Idén a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei versenyző nyert 19 megye 22 indulója közül.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szervezésében június közepén került sor a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyére, amelynek házigazdája idén a Bakonyerdő Zrt. és az OMVK Veszprém megyei Területi Szervezete volt. A minden második évben megszervezett rendezvény nem csupán megmérettetés, hanem közösségi esemény, szakmai program is egyben.

Fotó: Földvári Attila, OMVK

Az első versenynap helyszíne a BEFAG Erdész Lövészklub gyenesdiási lőtere volt. Pap Gyula, az OMVK Veszprém megyei Területi Szervezetének elnöke, az OMVK sportvadász alelnöke az országos elnökség nevében örömét fejezte ki, amiért az egykor Veszprém megyéhez tartozó területen országos jelentőségű esemény lebonyolítására kerülhet sor köszönhetően a Bakonyerdő Zrt.-vel való összefogásnak, majd balesetmentes és eredményes versenyzést kívánt a megyéjüket képviselő hivatásos vadászoknak. A Bakonyerdő Zrt. képviseletében Horváth Iván vezérigazgató-helyettes köszöntötte a vadőröket a patinás, 53 éve működő lőtéren. Keczeli Zoltán lőtérvezető ismertette az egyes feladatokat, amelyek összeállítása során arra törekedtek, hogy az apróvadas, illetve nagyvadas jellegű vadászterületeket kezelő hivatásos vadászok lőkészségét is egyformán próbára tegyék.

Fotó: Földvári Attila, OMVK

A lőverseny után a résztvevők és kísérőik látogatást tettek Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában. Itt Tóth Csaba, az intézmény vezetője kalauzolta végig a csoportot a kiállításon. Nem volt titok, hogy a tartalmas idegenvezetésen elhangzó információkra érdemes figyelni, lévén a másnapi teszt vadászati kultúrára vonatkozókérdései között több is kapcsolódott a múzeumi tárlathoz.

A második napon a megmérettetésnek a balatoncsicsói Balaton-Felvidéki Erdészeti Erdei Iskola adott otthont. Sokrétű feladatokban kellett helytállni, a tesztírástól a csapdázáson keresztül a magasles javításig, a madárhang- és kürtjel felismeréstől a vendégkísérésen át a koponyafelismerésig. A versenyszámok kidolgozása során a szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy a résztvevők lexikális tudását, gyakorlati tapasztalatát, határozottságát, kézügyességét és összpontosító képességét is egyformán próbára tegyék.

Horváth Iván kiemelte a hivatásos vadászok hatalmas felelősségét, megjegyezve: munkájuk nem csak a vadállományhoz kapcsolódik, de az erdőgazdálkodásra is hatással van. Kifejezte abbéli reményét, hogy a rendezvény nem csak a tudást és a szakmaiságot erősíti, hanem egyben baráti találkozó is. Horváth Iván „a szakma végvári vitézeinek” nevezte a vadőröket.

Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke emlékeztetett arra, hogy a vadászkamara elnöksége a 2014-es tisztújítás után egy rövidtávú programban külön célként fogalmazta meg a hivatásos vadászok erkölcsi és anyagi megbecsülésének megerősítését. Tette ezt azért, mert az érdekképviselet meggyőződése, hogy ők a letéteményesei a minőségi vadgazdálkodásnak. Mint fogalmazott, a tavaly módosított Vadászati törvény szavatolja azt, hogy a következő években a vadőrök munkakörülményei jelentősen javuljanak.

Az eredményhirdetés előtt Pap Gyula foglalta össze a versenynapot, aki szintén aláhúzta: a hivatásos vadászoknak óriási a szerepe a vadgazdálkodás eredményességében. Beszédében külön méltatta a szervező állami erdőgazdaság munkáját.

Eredmények

1. helyezett: Róka Bence (Szabolcs-Szatmár- Bereg megye, Tiszavasvári Szikra Vt.)

2. helyezett: Pintér Dávid (Pest megye, Ipolyerdő Zrt.)

3. helyezett: ifj. Kuslics István (Győr-Moson- Sopron megye, TAEG Zrt.)

A verseny győztesének nem csak az összesített eredménye lett a legjobb: két versenyszámban is remekelt, így két különdíjat is hazavihetett.

agrotrend.hu / OMVK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.