2020.07.07., kedd , Apollónia

Hírek

2017. július 18. kedd • 12:06

Veszélybe kerülhet a szezonális mezőgazdasági munkát végzők utánpótlása

Az elkövetkező két mezőgazdasági szezonban veszélybe kerül az idénymunkások utánpótlása a brit gazdaságokban - figyelmeztet az Egyesült Királyság Farmszövetsége (NFU). A szövetség becslései szerint már az idei évben 17 százalékkal csökkent a szigetországba érkező mezőgazdasági idénymunkások száma.

Amennyiben a brit kormány sürgősen nem gondoskodik a szervezett munkaerő toborzásáról, akkor az ágazatnak munkaerő-hiánnyal kell szembesülnie a 2018-as és 2019-es években – írja a Farmers weekley.

Elengedhetetlen a kormány biztosítéka, hogy a gazdaságok hozzáférjenek a szakképzett és megbízható munkaerőhöz most és majd a Brexitet követően is

- mondta Meurig Raymond az NFU elnöke.

A szervezet - a témában készített tanulmányában - felkéri a kormányt, hogy

szervezzék meg az új típusú bevándorlási rendszert, amely képes lesz feltölteni az állandó és idény jellegű mezőgazdasági állásokat is.

fotó:Pixabay

A Belügyminisztériumnak a Migration Advisory Committee-n (Bevándorlási Tanácsadói Szervezet) keresztül biztosítania kellene a teljes körű értékelést az új, fenntartható bevándorlási rendszer lehetőségeiről a mezőgazdaságban és a kertészetben. Tartalmazna továbbá egy világos és pontos jövőképet valamint számszerű statisztikákat az ágazati munkaerőpiacról.

A következő bevándorlási törvénytervezet megalkotásakor figyelembe kell venni az EU migráns munkavállalóinak fontosságát az ágazatban, mindeközben realisztikus elvárásokat támasztva az idénymunkát ellátni képes, rendelkezésre álló brit munkaerővel szemben.

A tanulmány a kormány számára könnyen átvehető lehetséges megoldásokat tartalmaz, mint:

• Tervezet a szezonális mezőgazdasági munka újra bevezetésére

• Ausztrál pontrendszert alapuló bevándorlási rendszer

• Az EU-n kívüli munkavállalók számára is vonzó brit pontszámítási rendszer

• A munkavállalók szabad mozgásának megőrzése

Minden egyes évben 80.000 - leginkább román és bolgár - munkavállaló dolgozik az angol mezőgazdaságban. Egyre kevesebb szigetországba utazó vendégmunkáshoz vezet az angol font leértékelődése, a kelet-európai életszínvonal emelkedése és a Brexit körüli aggályok.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.