2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2018. március 12. hétfő • 15:45

Veszélyben a legbüdösebb francia sajt a vaddisznók miatt

Túl szapora a vaddisznó-populáció Franciaországban. Belepiszkítanak mindenbe. A vadkanoktól függ a Münster sorsa.

Franciaország észak-keleti megyéje, a Felső-Rajna vidék a Münster sajt hazája, egy olyan érett sajté, aminek szaga olyan erős, hogy „rá lehet támaszkodni”. Állítólag az a titka, attól lesz különlegesen ízes a tej, hogy a hegyi legelőkön a tehenek mindenféle gyógy- és fűszernövényt (turbolya, boglárka, cickafark stb.) is legelnek.

fotó:123rf

Veszélyben van a legerősebb illatú (legbüdösebb) francia sajt, mégpedig a vaddisznók miatt – írja a Syngenta Magyarország blogja.

A Münster készítőinek tiszteletben kell tartaniuk a szigorú szabályokat, hogy megkaphassák az áhított minőségi címkét. Ezek előírják, hogy a tehéntakarmány legalább 70 százalékának helyben kell teremnie.

Azonban a térségben olyannyira szapora a vaddisznó-populáció, hogy

a legelők akár 60 százalékát is feltúrják mindenféle izgalmas gumókat és gyökereket keresve, a farmerek pedig már úgy érzik, veszélyben van a több száz éves sajtkészítő kultúra.

„A vaddisznók feltúrják a kaszálót és emiatt a szénába sok ürülék és por kerül, ami egyaránt rossz a teheneknek és a tejnek” – mondta egy tehenész, Marc Weiss, akinek Münster sajtüzeme is van.

Ráadásul a vaddisznók olyan intelligensek, hogy a villanypásztorral sem lehet távol tartani őket. Addig várnak, amíg pillanatnyi áramszünet áll be, és begázolnak a mezőre. Ezért a helyi vadásztársaságot kérték fel a vaddisznóállomány gyérítésére.

Olaszországban is elszaporodtak a vadkanok, olyannyira, hogy már be-bejárnak Róma, Bologna és Genova külső kerületeibe is, ahol a kukákat borogatják.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.