2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. december 06. kedd • 14:51

Vétózott a magyar kormány az Európai Unióban, elúszhat 1650 milliárd forint - frissítés!

Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az Európai Unió Ukrajnának. A többi 26 ország támogatta a javaslatot.

A  magyar pénzügyminiszter megvétózta az Ukrajnának adandó 18 milliárdos kedvezményes EU-hitelt, írta meg az Infostart.

A pénzt az ukrán állam működésére adta volna az EU, és cserébe reformokat várt volna el a kijevi kormánytól. A 18 milliárd eurót az Európai Bizottság hitelként vette volna fel, hivatalosan a magyar kormány ezzel nem ért egyet, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú hitelmegállapodásokat az ukrán kormánnyal.

Ahogy az az Infostarton megírtuk Orbán Viktor november 18-án, a Magyar Állandó Értekezleten arról beszélt: "az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében". Lényegében ez jelent meg november 24-én a Magyar Közlönyben. Ahhoz azonban végig ragaszkodott, hogy ezt ne közösen nyújtsák.

A vétó nyomán a cseh elnökség állítólag arra készül, hogy megoldást találjon arra, hogyan tudja a többi ország megoldani Ukrajna támogatását, Magyarország kihagyásával. A lap arról is ír, hogy "a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását. Amennyiben ezt a tervet a tagállamok még ebben az évben nem hagyják jóvá, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól".

A magyar vétónak és a helyreállítási terv elfogadásának jogilag nincs köze egymáshoz.

Frissítés:

Közlemény adott ki a minisztérium, miszerint az Ecofin ülésén nem volt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.