2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2022. február 06. vasárnap • 08:42

Viharkárok a mezőgazdaságban - heti hírösszefoglaló

Ezermilliárd felett a vidékfejlesztési pályázat, az élelmiszerárstop a magyar családok védelmét szolgálja, havonta több mint 3 ezer forint megy zöldségekre és gyümölcsökre. Heti hírösszefoglaló.

Ezermilliárd felett a vidékfejlesztési pályázat - Ezermilliárd forintot meghaladó vidékfejlesztési forrás jutott el az elmúlt év végéig a hazai gazdálkodókhoz. A kifizetések üteme idén sem lassul, a kormány által lehetővé tett határidő-módosításoknak köszönhetően további jelentős összeg kerülhet a nyertes pályázókhoz.

Hazánk vonzó célpont lehet a gépgyártási beruházások számára - Magyarország harmadik a benzinmotorok, ötödik az elektromos akkumulátorok és hatodik a dízelmotorok exportjában a világon – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a John Deere vállalat képviselőivel folytatott tárgyalások után, Washingtonban.

Viharkárok a mezőgazdaságban - A hétvégi viharok okozta mezőgazdasági károk elsősorban a fóliás zöldségtermesztést érintették. Az Agrárminisztérium megkezdte annak vizsgálatát, hogy költségvetési átcsoportosítás révén milyen módon lehetne rendkívüli, közvetlen támogatási lehetőséget biztosítani a kárt szenvedett gazdálkodóknak.

Az élelmiszerárstop a magyar családok védelmét szolgálja - A hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásával havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a magyar családok – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Valódi partnerségre van szükség az agráriumban - Több piaci bizonytalanság is nehezíti az agrárvállalkozások gazdálkodását, ám a verseny továbbra is fejlesztési kényszerben tartja az érintetteket. Az új kihívások leküzdésében az állami és uniós támogatások, illetve a rugalmas finanszírozási lehetőségek segíthetik a gazdákat, valamint azok a növénybiztosítások, amelyek már az OTP Bank tanácsadóinál is elérhetőek.

Új pályára áll az élelmiszeripar - A most induló beruházásoknak köszönhetően új pályára áll az élelmiszeripar, olyan szintre, amellyel utol is értheti Európa fejlettebb államait - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden Domaszéken.

Megint lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére - Újranyílik a népszerű mezőgazdasági kisüzemek támogatása elnevezésű pályázati kiírás – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Import paradicsompalántákon ToBRFV vírust igazolt a Nébih - A hazai paradicsomtermesztők körében is ismert, hogy a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) okozta fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevencióval valósítható meg. Ezen elv alapján kezdeményezett önellenőrzést egy Pest megyei termelő, aki a Hollandiából vásárolt paradicsompalántáit vizsgáltatta be a Nébih laboratóriumában. 

AM: folyamatosak a vizes élőhelyek védelmét szolgáló fejlesztések - Az elmúlt több mint 10 évben az Agrárminisztérium (AM) soha nem látott mértékben valósított meg a vizes élőhelyek helyreállítására irányuló természetvédelmi beruházásokat - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

Folyamatosak a metszési munkálatok a szőlőültetvényeken - Van, ahol már december elején megkezdték a munkát, van, ahol még neki sem álltak, de még van idő befejezni a szőlőmetszést. A gazdák még szeretnének egy kis telet a szőlőnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján ellenőrizhető a választási jogosultság a kamarai voksolásra - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) portálján elérhető a 2021. december 31-i kamarai tagjegyzék alapján összeállított, kereshető választási tagjegyzék, amellyel a kamara tagjai ellenőrizhetik, hogy jogosultak-e választóként részt venni a 2022. május 20-i megyei küldöttválasztásokon.

Havonta több mint 3 ezer forint megy zöldségekre és gyümölcsökre - Havi átlagosan 3-4 ezer forintot költ zöldségekre és gyümölcsökre a magyarok 40 százaléka, de közel ugyanennyien vannak, akiknél már több mint 5 ezer forintra rúg a számla. Zöldségekért és gyümölcsökért a legtöbben a nagyobb boltláncokba vagy hipermarketekbe mennek, mindössze 42 százalék szerzi be ezeket külön zöldségesnél– derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából. 

Támogatásban részesülnek a kacsa- és libatartók - A kormány egyszeri 1,9 milliárd forint forrást biztosít a kacsa- és libatartók számára - jelentette be Nagy István agrárminiszter az ágazat szereplőivel történt egyeztetésen a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, pénteken az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Nyilvánosak az Agrárcenzus 2020 eredményei - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 3-án tartott sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy elkészült az Agrárcenzus 2020 felmérés eredményeinek összesítése, és a legtöbb kimutatás már meg is tekinthető a KSH honlapján.

AGRO7 - az agrárvilág legfontosabb hírei - Februárban újra elérhető a krízisbiztosítás, jelentette be dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára. A jelenlegi nehéz beruházási környezetben is stabilan áll a gazdák mellett az OTP Agrár. A családokat és az időseket segíti az élelmiszer árstoppal a kormány, hangsúlyozta dr. Nagy István agrárminiszter. A VulcanAgro Kft. magas tápanyagtartalmú termékeit ismerhetik meg.

Meddig jó egy tartós élelmiszer? - Még tudatos tervezés mellett is előfordulhat, hogy több hónapja lejárt konzervre bukkanunk a kamrapolcon. A NÉBIH friss útmutatót tett közzé arról, hogy a tartós élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta után mennyi ideig fogyaszthatjuk el még nyugodt szívvel, hogyha megfelelően tároltuk.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.