2020.06.03., szerda , Klotild

Hírek

2019. október 16. szerda • 17:16

Világszínvonalú agrárvállalkozásokhoz kerül a Magyarország Legszebb Birtoka díj

A címet a derecskei Bold Agro Kft. nyerte el. A három évvel ezelőtt indított kezdeményezés célja, hogy bemutassa a hazánkban működő világszínvonalú agrárvállalkozásokat.

Olyan birtokokat látunk ma Magyarországon – és ami fontos, évről évre mindig vannak újak –, amelyek azt mutatják, hogy vannak világszínvonalú eredmények a mezőgazdaságban – jelentette ki Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági és Iparkamara főigazgatója az M1 Magyar gazda című műsorában - írja a hirado.hu.

Magyarország legszebb birtoka címet nyerte el a Bold Agro Kft. derecskei gazdasága - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, itt a mennyiség, a minőség, a versenyképesség és a fenntarthatóság szempontrendszere találkozik egymással. A felsorolt szempontok testet öltenek az innovációban, a fogékonyságban, illetve a legkorszerűbb eredmények alkalmazásában, amely a jövőre nézve is biztató.

A zsűri fődíját és a közönségdíjat is idén a gyümölcstermesztő kategória győztese kapta. A Bold Agro Kft. harminc évvel ezelőtt alakult meg családi vállalkozásként, és több tevékenységváltás után kialakult a mai képe.

Jelenleg sertéstenyésztéssel, növénytermesztéssel, gyümölcstermesztéssel, léfeldolgozással és vendéglátással foglalkoznak.

Sokszínű gazdaság

A birtokon több mint háromezer sertést tartanak, és mintegy ezerötszáz hektár szántón gazdálkodnak, 80–80 hektáron almát és meggyet termesztenek. A megtermelt gyümölcs egy részét saját üzemükben dolgozzák fel, a birtokon található étteremben pedig igyekeznek helyi alapanyagokat használni – tájékoztatott Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója.

Elmondta, nagy figyelmet fordítanak a körkörös gazdaság megvalósítására is, a termelés során keletkezett melléktermékek nagy részét is hasznosítják. A növénytermesztés által megtermelt takarmánynövényeket a sertéssekkel etetik meg.

Az állattenyész után keletkezett trágyát a szántóföldeken hasznosítják, és tápanyagként használják a kukoricatermesztésnél. Az ültetvényeken megtermelt almát az éttermükben is hasznosítják, a léüzemből kikerülő törkölyt pedig tápanyagként forgatják vissza a gyümölcsfáik alá – tette hozzá. Gyümölcsültetvényeiken a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák.

A fák távolságát úgy állították be, hogy a nap minél többet érje a gyümölcsöket. A növényeket jégvédő hálóval óvják a napégéstől és a jégkároktól, illetve precíziós öntözőrendszert építettek ki.

Szabó Viktor arról is beszámolt, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az öntözővíz-felhasználásukat csökkentsék. Mindig figyelnek arra, hogy a fáknak melyik vegetációs időszakában mennyi vízre van szükségük, és ennek megfelelően adagolják az öntözőcsöveken keresztül a vizet és a tápanyagot.

A gazdaság 2015 óta gyerekcsoportokat is fogad

Az ország minden tájáról ideérkező óvodások és iskolások megismerhetik, milyen egy korszerű gyümölcsültetvény, illetve hogyan lehet a környezetünkre odafigyelve gazdálkodni. Többek között bemutatjuk az almatermesztés folyamatát, melyik a csepegtetőcső és hogy néz ki egy jégháló. A kisvasutazó gyerekek közül néhányan lehet, hogy épp a látogatás hatására választják majd a mezőgazdálkodást hivatásuknak – mondta Szabó Viktor.

Ennek kapcsán még elmondta, ő is gyerekkorában szerette meg a mezőgazdaságot.

Úgy véli, mindig is tudta, hogy jól döntött, amikor átvette édesapjától a gazdaságot, és a Magyarország legszebb birtoka díj egy újabb megerősítés számára, hogy érdemes folytatnia a munkát.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.