2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2019. október 12. szombat • 11:18

Villányi borászat kapta az Év Pincészete díjat

A díj a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elismerése, melyet idén a villányi termelő Günzer Tamás borászata érdemelt ki.

Günzer Tamás a diplomaosztójára kapott édesapjától egy 0,3 hektáros szőlőültetvényt egy kis pincével. A köszöntőben elhangzott, hogy a villányi borász úgy „terjeszkedett”, hogy mindig megvette a szomszédos eladó területeket. Kizárólag csak classic és prémium kategóriás száraz borokat készít, sortimentjét 20 borfajta és borcsalád alkotja - írja a Magyar Nemzet.

Villányba került az Év Pincészete 2019 díj - fotó: pixabay.com

Rendkívül büszkék vagyunk a családommal erre a kitüntetésre, olyannyira, hogy még a palackjainkon is meg fog jeleni. Boldogok vagyunk, hogy a pincészetünk több évtizedes munkája méltó elismerésben részesült – nyilatkozta a díj átvétele után Günzer Tamás, aki már az átvételkor is hangsúlyozta, hogy az Év Pincészete-díj elnyerése nem csak az ő érdeme, hanem az egész családé és az itt dolgozóké.

A család megosztja egymás közt a terheket, hiszen a fiam a főborász, a lányom a marketinges, míg a feleségem felügyeli a vendéglátást – meséli büszkén Günzer úr, aki mezőgazdasági mérnöki képesítést szerzett először, majd borász, sommelier és okleveles borbírálói végzettségre is szert tett, így bor témában elég nehéz zavarba hozni.

A pincészet 66 hektáron gazdálkodik és Günzer Tamás szerint egyelőre itt meg is állnának, hiszen a nem rég befejezett borászati üzem az erről a területről szüretelt mennyiséget tudja kényelmesen feldolgozni és tárolni.

Most elégedett vagyok a borászat nagyságával és minőségével, vannak még terveim, de hosszútávon majd a fiam fogja meghatározni, hogy merre haladunk – mondta a villányi borászat vezetője.

Az Év Pincészete-díj egy nagyon komoly szakmai elismerés, amely egy borászatot a szőlőtelepítéstől a pohárba kiöntött borig értékel, és úgy gondolom Günzer Tamás példaértékű lehet a többi bortermelő számára – nyilatkozta a Magyar Nemzet Online-nak a díjátadó után Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár (képünkön).

Az elmúlt években csaknem húszezer hektárnyi szőlőterület újult meg kormányzati támogatással. A mostani pályázati időszakban már 35 milliárd forintot ítéltünk meg a borászatok technológiai fejlesztésére.

Jövöre pedig borpromóciós kampányokat indítunk, mind az EU-ban, mind azon kívül, a mennyiségében is növekvő és minőségében is egyre jobb magyar boroknak – mondta a kormányzat borászati terveiről az államtitkár.

A Magyar Bor Akadémia célja mindig is a minőségi magyar borkészítés segítése volt, ennek egyik kifejezése a 2002-ben alapított Év Pincészete Magyarországon-díj – mondta a Zilai Zoltán elnök.

Bár az elmúlt két évben a díjat nem ítéltük oda az alapító szervezetek átalakulásai miatt, mostantól újra évente szeretnénk kiosztani. A mostani díjkiosztón is jó volt látni, hogy mennyire értékelik ezt a kitüntetést a szakmán belül, hiszen nem csak a villányi borvidékről, de Szekszárdról, Egerből és Tokajból is eljöttek gratulálni Günzer Tamásnak.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.