2023.06.03., szombat , Klotild

Hírek

2020. május 13. szerda • 16:17

Virágba borult a nemzeti park

Virágba borult a Körös-Maros Nemzeti Park kiemelkedő értékű növényfaja, a kék atracél.

A kék atracél az érdeslevelűek családjába tartozó évelő növény. 30-80 cm hosszú szára felálló, érdes szőrzetű. Levelei hosszúkásak, keskenyek. Virágzata elágazó, égszínkék virágai április végén-májusban nyílnak. Mészkedvelő védett növényfajunk, löszpusztai élőhelyeken fordul elő - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: Rómerné Bota Viktória

Pontusi-mediterrán elterjedésű faj. Európán belül Olaszországban, a Balkán-félsziget északirészén, a Fekete-tenger vidékén és a Kárpát-medencében él. A hazai állomány nagy része a Körös-Maros Nemzeti Parkban, illetve a környező területeken él.

A nemzeti park védett területei közül megtalálható a Bélmegyeri Fáspusztán, a Tompapusztai löszgyepben, a Csorvási löszgyepben és a Kígyósi-pusztán. A növény ezen kívül sokfelé megtalálható Dél-Békésben közutak, földutak, vasutak, csatornák mezsgyéiben.

A kék atracél állományokat leginkább az élőhelyek eltűnése, cserjésedése, a vegyszerhasználat és a taposás veszélyezteti. A kék atracélnak kiemelkedő szerepe van a fokozottan védett és közösségi jelentőségű atracélcincér védelmében. E rovarfaj monofág, egyetlen tápnövénye a kék atracél, szaporodása is ahhoz kötődik, petéit a növény szárába rakja le.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.