2021.05.09., vasárnap , Gergely

Hírek

2021. április 20. kedd • 13:14

Virágzik a törpe mandula a Mezőföldön

Április végén virágzik a védett törpe mandula, amelynek hazai élőhelyei mára erőteljesen megfogyatkoztak. A törpe mandula szempontjából egy kulcsfontosságú állatfaj is eltűnt, amelynek nagy szerepe volt a növény szaporodásában.

A törpe mandula rózsaszín, pirosas, barackvirágra hasonlító virágainak látványát ma már az országban kevés helyen élvezhetjük - írja a Turista Magazin. Ahogy azt a Duna-Dráva Nemzeti Igazgatóság (DDNPI) hírében olvashatjuk, a faj hazai élőhelyét, a valamikori sztyeppréteket mára szinte teljesen felszántották, állománya az Alföldön töredékére zsugorodott.

Mai menedéke a tolnai Mezőföldön a meredekségük miatt felszántásra alkalmatlan löszteraszok, melyek sokszor csak 10-20 méter keskeny megmarad löszgyepsávok a végeláthatatlan szántóföldek között.”

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park

Mindezek mellett a növény magról ma már nem könnyen szaporodik, ehhez ugyanis szükség lenne egy bizonyos állatfaj közreműködésére. „A mag csírázásához a jégkorszakban még nálunk is tömegesen előforduló pusztai pocoknyúl közreműködése kellett. Az állat a termést elraktározta a fészkében, ahol nyálasra rágcsálta és a többi felhalmozott növényi táplálék közé dugta.

A fészek elhagyása után a rothadásnak induló növényi részek által biztosított környezetben az ottfelejtett csonthéjas termésekből hajtott ki a törpe mandula” – írja Kováts László a DDNPI honlapján. A pusztai pocoknyúl ma is élő faj, csak tőlünk jóval távolabb fordul elő, például Nyugat-Kazahsztánban.

A törpe mandula nálunk 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.