2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. szeptember 26. hétfő • 19:58

Hurrikán miatt kell elhalasztani az Artemis I indítását

Az Ian hurrikán miatt a NASA szakértői úgy döntöttek, hogy ismét elhalasztják az Artemis I indulását. Az űrügynökség szeptember 27-én tervezte fellőni az űrrakétát, ami már egy halasztott időpont volt, korábban ugyanis műszaki hibával küszködtek.

Miután az Ian elnevezésű trópusi vihar hurrikánná erősödött, a szakemberek úgy döntöttek, hogy elhalasztják az Artemis I kilövését – tájékoztat a NASA.

 

Az űrrakéta már a Kennedy Űrközpont 39B indítóállásán állt a harmadik kilövési kísérletre várva, ám a Florida felé tartó trópusi vihar már biztosan meghiúsítja a keddi indítást.

A NASA együttműködik a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal és a Nemzeti Hurrikánközpont szakembereivel, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között indíthassák útjára a holdrakétát. A szakértők folyamatosan figyelik a viharral kapcsolatos időjárási előrejelzéseket, hogy mielőbb megállapítsák az új indítás dátumát.

Az Artemis I az Egyesült Államok új Hold-programjának első űrrepülése lenne. A legénység nélküli űreszköz a kilövés után Hold-körüli pályára állna és tudományos kísérleteket végezne, mielőtt a 42 napra tervezett küldetés végén visszatér a Földre.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.