2021.04.20., kedd , Tivadar

Hírek

2020. augusztus 10. hétfő • 16:19

Vizsgálják a lengyelek a meggy felvásárlási árait

A lengyel Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal vizsgálatot indít, hogy tisztázza azokat a lengyel médiában felröppent híreket, melyek szerint az idei évi alacsony felvásárlási árak hátterében bizonyos piaci szereplők összejátszása áll.

Az ügyet különféle termelői szervezetek robbantották ki, melyek szerint az idei termés mennyisége nem volt nagyobb, mint a tavalyi, ennek ellenére az árak lényegesen alacsonyabbak voltak. Felvetették azt is, hogy az árkartellezés nem új jelenség, már évek óta nyomja a meggy piacát - írja a FruitVeb.

fotó: pixabay.com

A fagyasztóipari meggy ára július végén 1,7 PLN (0,45 USD) körül mozgott, ami augusztus első hetére 1,8 PLN-re emelkedett. Tavaly hasonló termésmennyiség mellett a fagyasztóipari alapanyag ára 2 PLN-ről indult. A léipari alapanyagért idén 1,3 – 1,5 PLN között fizettek, ami csak kevéssel marad el a fagyasztóipari ártól. Egy forrás szerint a kis árkülönbözetet a lényeges minőségi elvárásbéli különbségekkel szembe állítva a termelők inkább a léipari felvásárlókat részesítették előnyben.

Az IQF késztermékek első árai az IHS Markit adatgyűjtése szerint 0,95 EUR (1,11 USD) körül vannak, ami messze elmarad a tavalyi szezonzáró 1,25 EUR/kg ártól.

Lengyel iparági források szerint az idei évi termés a gyümölcs darabszámot tekintve kisebb ugyan, de a gyümölcsök tömege nagyobb, ami a súlyban kifejezett termésmennyiségnél kompenzál.

Az IHS Markit információi szerint július közepén a meggyre kötött szerződések egy részét elhalasztották, mivel mind a lehetséges vevőknél, mind a lengyel fagyasztóipari szereplőknél még vannak fagyasztott késztermék készletek.

Az idei szerbiai meggyhelyzet arra utal, hogy a gyengülő kereslet volt hatással a szezonbéli árakra. A balkáni országban a fagyasztott meggy ára 1 EUR körül van az átlagos minőségű tételeknél, de ipari szereplők kiemelték, az extra minőségért néhány vásárló hajlandó megadni az 1,25 EUR/kg árat is. Az idei évben a szerb meggyszezont nagy mennyiség, gyenge minőség és lanyha kereslet jellemezte, így több termelő is úgy döntött, nem takarítja be a teljes területét.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.