Hírek
Vonzóvá kell tenni a fiataloknak a gazdálkodást
– Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és a pazarlást kell mérsékelni, amivel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz és a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk – jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világélelmezés-biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.
A magyar Agrárminisztériumot képviselő politikus úgy fogalmazott: a világ népességének növekedésével párhuzamosan nő az élelmiszerek iránti igény, ezért kizárólag a termelés növelése nem tekinthető megoldásnak – írja a Magyar Nemzet.
A generációváltás kérdése kulcsfontosságú a jövő agráriuma számára – fotó: pexels.com
Az agrártárca tájékoztatása szerint Zsigó Róbert arról is beszélt, hogy a mélyszegénységben élők és az éhezők legnagyobb része mindenhol vidéken él, létfenntartásuk a mezőgazdaságon alapul, ezért fontos a helyi közösségek szükségletein és kapacitásain alapuló megközelítés. A munkahelymegtartás és -teremtés, az oktatás és a szolgáltatások biztosítása hozzájárul a vidéki élet vonzóbbá tételéhez, különösen a fiatalok számára.
Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon a helyi kistermelők a termékeiket közvetlenül juttatják el a helyi iskolákba és óvodákba, biztosítva ezzel a közétkeztetésben részt vevők változatos, egészséges étrendjét. A kutatás és az innováció szintén fontos szerepet játszik, ami javítja a vidéki életminőséget.
Az ülésen megemlékeztek az élelmezési világnapról, amely az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) megalapításának napjára, október 16-ra esik.
A világnap magyar kezdeményezésre született meg, 1979-ben az akkori agrárminiszter a FAO konferenciáján vetette fel az élelmezésnek és az élelmezést biztosító gazdáknak dedikált nap létrehozását.
Mértékadó becslések szerint világszerte 820 millióan éheznek és kétmilliárd ember szenved az alultápláltságtól.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet