2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Hírek

2019. október 15. kedd • 13:32

Vonzóvá kell tenni a fiataloknak a gazdálkodást

– Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és a pazarlást kell mérsékelni, amivel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz és a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk – jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Világélelmezés-biztonsági Bizottság 46. ülésén Rómában.

A magyar Agrárminisztériumot képviselő politikus úgy fogalmazott: a világ népességének növekedésével párhuzamosan nő az élelmiszerek iránti igény, ezért kizárólag a termelés növelése nem tekinthető megoldásnak - írja a Magyar Nemzet.

A generációváltás kérdése kulcsfontosságú a jövő agráriuma számára - fotó: pexels.com

Az agrártárca tájékoztatása szerint Zsigó Róbert arról is beszélt, hogy a mélyszegénységben élők és az éhezők legnagyobb része mindenhol vidéken él, létfenntartásuk a mezőgazdaságon alapul, ezért fontos a helyi közösségek szükségletein és kapacitásain alapuló megközelítés. A munkahelymegtartás és -teremtés, az oktatás és a szolgáltatások biztosítása hozzájárul a vidéki élet vonzóbbá tételéhez, különösen a fiatalok számára.

Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon a helyi kistermelők a termékeiket közvetlenül juttatják el a helyi iskolákba és óvodákba, biztosítva ezzel a közétkeztetésben részt vevők változatos, egészséges étrendjét. A kutatás és az innováció szintén fontos szerepet játszik, ami javítja a vidéki életminőséget.

Az ülésen megemlékeztek az élelmezési világnapról, amely az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) megalapításának napjára, október 16-ra esik.

A világnap magyar kezdeményezésre született meg, 1979-ben az akkori agrárminiszter a FAO konferenciáján vetette fel az élelmezésnek és az élelmezést biztosító gazdáknak dedikált nap létrehozását.

Mértékadó becslések szerint világszerte 820 millióan éheznek és kétmilliárd ember szenved az alultápláltságtól.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.