Hírek

Vörös vagy fehér? – Így oszlik meg a bort kedvelők aránya

Az év első napjaiban kihirdették a 2019-es év legjobb magyar borait. A szakmai szervezet negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobb tételek Super 12 listáját.

A 2019-es Super 12 listákon ezúttal összesen 14 borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Villány (5) és Szekszárd (4), míg Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek és Tokaj 2-2 tétellel szerepelt a döntősök között – írja a heol.hu.

fotó: pxhere.com

A vörös borok közül a Magyar Borszakírók Köre értékelése szerint tavaly a legjobb vörösbor a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása lett, és olvasóink többsége, 39 százaléka is az egri, szekszárdi, valamint a villányi vörösborokra esküszik.

A fogyasztók másik fele – szinte kiegyenlítetten -, azaz 38 százaléka a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék borait ismeri és kedveli elsősorban.

Bár a Magyar Bor Nagydíjat fehér bor kategóriában a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje nyerte, de a szavazók csupán 17 százaléka gondolja úgy, hogy a Balatonnál sem csak lubickolni lehet.

Érdemes tehát egy-egy balatoni kikapcsolódásnál a helyi borok megismerésére is időt szánni, mert értékes nedűket kóstolhatunk ezen a tájegységen is.

Az Alföldön már a XI. század óta termesztenek szőlőt, de a homokos talajon megélő fajtákból készült borok a lágyabb, asztali borok közé tartoznak, és úgy tűnik, a válaszadók manapság ezt kedvelik a legkevésbé, mert csak 6 százalék esküszik a homoki fehérek kevésbé testes ízére.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés