2020.04.04., szombat , Izidor

Hírek

2018. március 11. vasárnap • 14:34

Zalában a szőlő átvészelte a fagyokat

A fagy nem okozott jelentős károkat a térségben - ez is kiderült a Pannon Egyetem Georgikon Karának Kertészeti Tanszéke, valamint tanüzeme és az MTA Kertészeti Munkabizottsága által szervezett szakmai napon.

A szombat délelőtti, keszthelyi előadásokon szó volt a szőlőrügyek vizsgálati eredményeiről és termékenységéről, valamint a fagy hatásairól - melyek a tapasztalatok szerint - nem voltak jelentősek a környéken. Növényvédelmi tanácsok és és tápanyaggazdálkodásra vonatkozó információk is elhangzottak, mindezeken túl a gazdák támberendezésekkel és a metszés eszközeivel is megismerkedhettek - számolt be a Zala megyei híportál.

Az előadások után a szakemberek az egyetem cserszegtomaji szőlőtelepén gyakorlatban tekinthettek meg és sajátíthattak el metszési módokat, ismerkedhettek a teleppel és az ottani szőlőfajtákkal, valamint azok állapotával.

fotó: Zalai Hírlap

– Egyelőre nagyon szép, egészséges vesszőállománnyal rendelkeznek az ültetvényeink. Most úgy látszik, hogy az időjárás is kedvező kezd lenni a metszéshez. Bizakodóak vagyunk, hogy a szőlősgazdáknak ez jó indulás lesz a hideget követően

– mondta dr. Kocsis László, a Georgikon Kar Kertészeti Tanszék vezetője.

Az ország minden részéről érkezett szőlősgazdák a szakmai nap délelőtti előadásain és délutáni metszési bemutatóján egy olyan több száz éve ismert, napjainkban mégis újszerű művelési módszerrel is megismerkedhettek, melynek célja, hogy minél kisebb sebfelületeket ejtsenek a szőlőtőkéken.

agrotrend.hu / zaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.