2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Hírek

2016. június 01. szerda • 11:04

Zöldség-és gyümölcskereskedőket is ellenőrzött a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaszi akciója során az országszerte végzett több mint nyolcezer ellenőrzés felénél találtak valamilyen hiányosságot, és összesen 250 millió forint bírságot szabott ki az adóhatóság.

Tavasszal a szépészeti szolgáltatókra, zöldség- és gyümölcskereskedőkre, vendéglátósokra, szálláshely-szolgáltatókra, autómosókra, gumiszervizekre, ruhatisztítókra, virág- és ajándék üzletekre fordított nagyobb figyelmet a NAV.

Az adóhatóság szakemberei egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről.

Egy távol-keleti termékeket áruló üzletet 12 napra bezártak, mert nem használta az online pénztárgépet és bizonylatot sem adott a próbavásárláskor. A zöldség-és gyümölcskereskedések többsége a tapasztalatok alapján szabályosan működik.

A célzott kiválasztást a kockázatok elemzése alapozta meg. Az online pénztárgépet használók közül a NAV jellemzően ott ellenőrzött, ahol valami nem volt rendben, a piacokon, vásárokon pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választottak a revizorok - közölte az adóhivatal. A célzott kiválasztásnak köszönhetően majdnem minden második esetben találtak jogsértést.

A szokatlan időben - késő délután, éjszaka, hétvégén - végzett ellenőrzések továbbra is azt jelezték, hogy ezekben az időszakokban jóval gyengébb a nyugta- és számlaadás fegyelme. Pozitív eredményt mutattak viszont a szezonális terméket árusítóknál végzett ellenőrzések, ezen adózók többsége az előírásoknak megfelelően működik.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.