Hírek

Zsigó Róbert: Magyarország visszakerült Európa gasztronómiai térképére

Magyarország az elmúlt évtized alatt visszakerült Európa gasztronómiai térképére – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon egy konferencián, amelyen a magyar konyha, illetve a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatát elemezték.

Az államtitkár hangsúlyozta: a Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselõ állat- és növényfajták – mint a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, valamint a magyar szürke szarvasmarha – olyan minõségi jellemzõkkel rendelkeznek, hogy semmi mással nem helyettesíthetõk.

Megõrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdekünk

– mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar vidékpolitika és a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják.

Emlékeztetett arra, hogy az FM által kidolgozott hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei, a Hagyományok-Ízek-Régiók Program valamint a Helyi Termék Éve és a Helybõl jobb! programsorozat mind a helyi ellátási láncok megerõsítését célozták.

Kiemelte:

ahogy a piacot a kereslet határozza meg, úgy a színvonalas magyar konyhát csak az igényes és tudatos vásárlók tarthatják fenn huzamosan.

Ezért az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hosszú távú céljai között szerepel, hogy minél több helyi agrártermék kerüljön a közétkeztetésbe és a családok asztalára.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook