Hírek
Zsigó Róbert: Magyarország visszakerült Európa gasztronómiai térképére
Magyarország az elmúlt évtized alatt visszakerült Európa gasztronómiai térképére – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon egy konferencián, amelyen a magyar konyha, illetve a magyar vendéglátás és a magyar agrárium kapcsolatát elemezték.
Az államtitkár hangsúlyozta: a Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselõ állat- és növényfajták – mint a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, valamint a magyar szürke szarvasmarha – olyan minõségi jellemzõkkel rendelkeznek, hogy semmi mással nem helyettesíthetõk.
Megõrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdekünk
– mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar vidékpolitika és a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják.
Emlékeztetett arra, hogy az FM által kidolgozott hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei, a Hagyományok-Ízek-Régiók Program valamint a Helyi Termék Éve és a Helybõl jobb! programsorozat mind a helyi ellátási láncok megerõsítését célozták.
Kiemelte:
ahogy a piacot a kereslet határozza meg, úgy a színvonalas magyar konyhát csak az igényes és tudatos vásárlók tarthatják fenn huzamosan.
Ezért az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hosszú távú céljai között szerepel, hogy minél több helyi agrártermék kerüljön a közétkeztetésbe és a családok asztalára.
agrotrend.hu / MTI