2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Agrárgazdaság

2009. január 14. szerda • 18:01

Már kapható a hazai nemesítésű Express energiafűz szaporítóanyaga

A Silvanus Faiskolában megkezdődött Express energiafűz -Salix alba 'Express'- szaporítóanyagának betakarítása és értékesítése

A Salix 'Express' gyors növekedésével, nagy fahozamával és kiváló szárazságtűrő képességével emelkedik ki a hazai és külföldi származású energiafűz fajtáktól, kiugróan magas biomassza hozamra képes.

A fajta felhasználható rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvény létesítésére sarjaztatásos üzemmódban, vagy hengeresfát termő energiaerdő ültetéséhez. A megtermelt biomassza apríték formájában közvetlenül eltüzelhető, de fabrikett vagy pellet készítésére is alkalmas. 

 

Az Express fűz szerepel a fás szárú energetikai ültetvények létesítésére engedélyezett fajták között. Az Express ültetvény telepítéséhez vissza nem térítendő állami (EMVA) támogatás  vehető igénybe a 72/2007. (VII.27.) FVM rendelet alapján, melynek összege jelenleg 200 000 Ft./ha. Az Express energetikai ültetvény fenntartásához a 33/2007. (IV.26.) FVM rendelet alapján növénytermesztés kiegészítő területalapú támogatás is igényelhető.

 

A szaporítóanyag megrendeléseket folyamatosan fogadja a faiskola.

A Silvanus Faiskola Express ültetvényei előzetes egyeztetés után megtekinthetők.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.