2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Agrárgazdaság

2009. január 28. szerda • 13:53

Virágzik a mimózafa Szegeden

A mediterrán napsütést hozza el az esős téli napokon a teljes pompájában virágzó mimózafa a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe; a gyönyörű sárga virágok hazánkban csak a Tisza-parti városban láthatók, idén előreláthatólag még két-három hétig

A mediterrán éghajlatot kedvelő, ragyogó sárga virágú Acacia dealbata két példánya a botanikus kertben nyáron szabad ég alatt, télen - fagyérzékenysége miatt - fóliasátorban él. Az év első két hónapjában kis sárga bolyhokból álló, kellemes, finom illatot árasztó bugáikkal kápráztatják el a kert látogatóit.

A fajokban rendkívül gazdag akácia nemzetség első példányait a XVII. században Farnese bíboros hozta Amerikából Európába, ahol a fagymentes Földközi-tenger környékén gyorsan elterjedtek.

A akáciafélék igazi haszonnövények: némelyik fajt fája, más fajokat a kéregből nyerhető cserzőanyag miatt termesztenek, a fák vagy cserjék virágát pedig az illatszeripar használja előszeretettel, de az utóbbi időben sokhelyütt díszítőnövényként is elterjedt.

A mimózafa mindenféle kezelés, hajtatás nélkül kezd el virágozni január elején, ezért kedvelt a kertészek körében is. Nizzában, Dubrovnikban és Kotorban ilyenkor virágkarneválokat és bálokat tartanak az év első virágainak tiszteletére, hogy megköszönjék azt a jelképes napsütést, amelyet a különös szépségű, sárga virágok hoznak a szürke téli időjárásba.

Az arborétumban található mimózafa rokona a különösen érzékeny, érintésre leveleit összehúzó mimózának, a lila virágú növény azonban nem fa, hanem félcserje.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.